Noi controale ANSA: Unii producători de plăcinte continuă să folosească grăsimi vegetale și animale pentru a înlocui brânza
Inspectorii ANSA anunță că continuă verificările la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație, cu accent pe producătorii de plăcinte. În perioada octombrie-noiembrie curent, au fost efectuate 75 de controale planificate și inopinate.
Rezultatele indică faptul că aproximativ 35% dintre operatorii verificați utilizează compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale în calitate de umplutură în plăcinte, în loc de brânza proaspătă de vaci. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de luna februarie, când 80% dintre unitățile de producere a plăcintelor recurgeau la aceste practici comerciale înșelătoare.
De asemenea, în perioada aprilie-octombrie 2023, importurile de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi au înregistrat o scădere cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2022, 2021 și 2020. Acest aspect reflectă o tendință de renunțare din partea operatorilor din domeniul alimentar la utilizarea compușilor de grăsimi vegetale și animale în umpluturile pentru plăcinte, mulți optând deja pentru brânza de vaci autentică.
În cadrul controalelor din octombrie-noiembrie, s-au identificat mai multe încălcări frecvente:
- Plăcintele nepreambalate, vândute direct consumatorilor finali, nu conțin mențiunea privind ingredientele, încălcând astfel normele de informare a consumatorilor.
- Operatorii din domeniul alimentar folosesc termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor, cât și în lista de ingrediente.
- Listele de ingrediente sunt fie incomplete, fie nu corespund materiilor prime utilizate.
Operatorii depistați cu abateri au fost sancționați, fiind întocmite 25 de procese verbale de contravenție în valoare totală de 175.000 de lei.
Inspectorii ANSA atrag atenția asupra interzicerii utilizării denumirilor „Plăcintă cu brânză” sau „Plăcintă cu produs de brânză” pentru produsele ce nu conțin brânză de vaci sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produse alimentare pe bază de grăsimi vegetale. Totodată, operatorii sunt obligați să indice clar ingredientele compuse în lista de ingrediente.
Se reamintește consumatorilor să citească cu atenție etichetele produselor și să solicite informații detaliate comercianților. În cazul identificării produselor cu abateri de la legislația în domeniu, aceștia sunt încurajați să depună petiții la orice subdiviziune teritorială ANSA sau să contacteze numărul unic: 022-511-511.