fbpx

Ne așteaptă temperaturi caniculare. Meteorologii prognozează până la 38 de grade

După câteva zile răcoroase, revine canicula în Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează 37 de grade spre sfârșitul acestei săptămâni, iar la sud chiar și 38.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Între timp, site-urile meteo internaționale anunță 42 de grade până în data de 22 iulie, transmite publika.md.

„Treptat temperaturile se vor ridica, spre data de 15-16, valorile termice vor urca până la 36 de grade Celsius și nu este exclus ca în partea de sud să crească chiar și mai mult – 37-38. Dacă vom avea astfel de valori, vom emite un Cod Galben, pentru sud chiar și Portocaliu, de caniculă”, a spus Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteorologice.

Meteorologii spun că după acest val de căldură, se va răcori din nou.

„După aceste maxime s-ar putea să avem o instabilitate atmosferică, respectiv după această instabilitate vremea iarăși se va răci și chiar din următoarea zi ne așteptăm ca temperaturile să mai scadă și să avem maxime de 30 de grade”, a menționat Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteorologice.

Cod Portocaliu de secetă hidrologică a fost emis pentru perioada 11-19 iulie curent, din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate. Se așteaptă ca în râul Prut nivelul mediu al apei să scadă cu 20-30%, iar în râurile mici – cu până la 25 la sută. Până sâmbătă rămâne în vigoare alerta privind riscul excepțional de incendii.

Cea mai înaltă temperatură din această vară a fost înregistrată la sfârșitul lunii iunie, atunci când mercurul din termometre a indicat 37 de grade. Acesta însă nu este un record pentru Moldova. În august 2012, la stația meteo din Fălești a fost înregistrată o temperatură de 41,4 grade Celsius.

Articole asemănătoare

Back to top button