fbpx

Moment istoric pentru NASA: Roverul Perseverance se pregătește să colecteze primul eșantion de rocă

Roverul Perseverance al NASA se pregătește să colecteze primul eșantion de rocă de pe Marte. Oamenii de știință spun că studierea materialelor de pe suprafața Planetei Roșii în laboratoarele sofisticate de pe Pământ reprezintă cea mai bună șansă de a afla dacă a existat viață pe Marte. Eșantionul, de dimensiunea unui deget, va fi ambalat într-un tub sigilat, pregătit pentru revenirea pe Pământ.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Perseverance a aterizat pe Marte în februarie, într-un crater de 45 de kilometri numit Jezero. Imaginile din satelit sugerează că această depresiune adâncă era odată un lac, alimentat de un râu cu o deltă, transmite digi24.

Prin urmare, este considerată un bun candidat pentru conservarea organismelor microbiene vechi, dacă acestea au existat vreodată.

Robotul NASA s-a deplasat aproximativ un kilometru spre sud de la locul în care a aterizat acum cinci luni. Acum este oprit într-o locație care a fost supranumită „Paver Stones” (pietre de pavaj, în traducere) sau „Fractured Rough”.

Oamenii de știință cred că aceste „pietre de pavaj” sunt fundul lacului din Jezero. Ei vor să afle dacă aceste roci sunt de origine sedimentară sau vulcanică.

Oricare dintre variante e interesantă pentru cercetători, dar calitatea specială a rocilor vulcanice este că acestea pot fi datate cu precizie în laborator, spune cercetătorul șef al misiunii, Ken Farley.

„Acest lucru ar stabili cu adevărat vârsta multor lucruri pe care le vedem pe Marte”, a explicat el.

Perseverance va îndepărta praful marțian de pe o rocă aleasă de cercetători, apoi va examina locul cu instrumentele aflate pe brațul său robotic. Acestea sunt capabile să stabilească compoziția chimică, mineralogia și textura unei roci, pentru a o identifica definitiv.

În cele din urmă, la începutul lunii august, robotul va fora în rocă și va colecta o mostră. Roverul va colecta aproximativ 40 de eprubete cu eșantioane pe parcursul misiunii sale.

Proiecte ulterioare ale NASA și Agenției Spațiale Europene (ESA) vor ajunge apoi pe Marte pentru a prelua mostrele și a le aduce pe Terra.

Articole asemănătoare

Back to top button