fbpx

Moldovenii urmează să fie anunțați de miercuri în ce categorie de vulnerabilitate energetică au fost încadrați

Cetățenii care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md urmează să fie anunțați de astăzi, 30 noiembrie, despre categoria de vulnerabilitate energetică în care au fost încadrați. Potrivit estimărilor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, 70% din familiile care au depus cereri pentru compensații se vor încadra în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” a făcut calculele. Se fac ultimele verificări pe procedură ca să ne asigurăm că sunt făcute corect. Datele preliminare arată că mai mult de 70% dintre cei care s-au înregistrat, care au depus cereri pe platforma compensatii.gov.md, vor fi în categoria maximă vulnerabilitate. Sunt cei mai vulnerabili. Este vorba de 70% din cele 700 de mii de gospodării care s-au înregistrat”, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Ministrul a menționat că populația este foarte vulnerabilă la creșterea prețurilor la energie în general, iar platforma a demonstrat încă o dată că marea majoritate a familiilor nu-și vor permite să plătească facturile, dacă acestea nu vor fi compensate. „Anul acesta, prin acest sistem i-am țintit mult mai bine pe cei care sunt foarte vulnerabili și care nu-și pot achita facturile. În categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată sunt familiile care după ce și-au achitat un coș minim de consum pentru produse alimentare, produse igienice, ce reprezintă circa 3 500 de lei pentru o persoană și circa 2400 de lei pentru următoarele persoane din gospodărie, după ce și-au acoperit aceste cheltuieli, nu le mai ajung bani să-și plătească facturile la energie. Este un număr mare – ar fi cam jumătate de milion de familii”, explică ministrul.

Familiile care nu s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md vor fi încadrate în luna noiembrie automat în categoria de vulnerabilitate medie. Însă, pentru perioada decembrie 2022-martie 2023 vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.

După ce statul a stabilit valoarea compensațiilor pentru perioada rece, s-a hotărât să fie majorat volumul maxim compensat pentru consumatorii conectați doar la lumină.

Articole asemănătoare

Back to top button