fbpx

Moldova va primi 100 de milioane de euro pentru construcția și punerea în funcțiune a interconectării electrice cu România

Parlamentul a ratificat trei acorduri privind finanțarea proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic. Scopul acestora constă în asistarea Republicii Moldova în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice cu România și, implicit, creșterea securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din țara noastră.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba despre acordul de finanțare cu Agenția Internațională pentru Dezvoltare (AID), în valoare de 13,1 de milioane de euro și, respectiv, 47,9 de milioane de euro și acordului de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 39,94 de milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană.

Tot în ședința de astăzi, Parlamentul a votat, în două lecturi, ratificarea amendamentului nr. 4 la acordul de împrumut dintre Moldova și BERD privind reabilitarea rețelelor electrice de transport ale ”Moldelectrica”, în valoare de 20 de milioane de dolari, semnat în 2012. Amendamentul presupune conversiunea împrumutului în valuta euro, inclusiv rata dobânzii.

Operațiunea de conversiune este unul din instrumentele de management al datoriei de stat externe care oferă posibilitatea generării economiilor la bugetul de stat la categoria cheltuielilor ce țin de serviciul datoriei de stat externe, inclusiv riscurile majore și anume sensibilitatea portofoliului datoriei de stat externe la deprecierea monedei naționale și modificarea ratei de dobândă.

Potrivit estimărilor Guvernului, modificarea va genera două milioane de lei economie într-un singur an bugetar.

Articole asemănătoare

Back to top button