fbpx

Republica Moldova va denunța încă două acorduri cu CSI

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat, în cadrul ședinței de ieri, 6 iunie, avizele consultative privind denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prima denunțare vizează Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk, pe 22 ianuarie 1993, cu modificările ulterioare operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe, la 30 octombrie 2015.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că denunțarea acestui acord este rezultatul unei interacțiuni minime pe această dimensiune de cooperare, a lipsei de aplicabilitate și a faptului că nu mai este în concordanță cu realitățile actuale. Fiind două acte inerente, atât Acordul cât și Protocolul adițional vor fi denunțate simultan.

Totodată, va fi denunțat și Acordul referitor la Forțele Armate Strategice între statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat pe 30 decembrie 1991. Această decizie vine în contextul în care Republica Moldova nu deține armament nuclear, iar colaborarea în cadrul CSI exclude orice interacțiune în domeniul politico-militar, concentrându-se în principal pe colaborarea economică.

Articole asemănătoare

Back to top button