fbpx

Moldova a pierdut încă un dosar la CtEDO. Motivul pentru care statul trebuie să achite unei femei peste 165.000 de euro

Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), reclamanta fiind Elena Arzamazova, de naționalitate australiană şi moldoveană, născută în 1960 şi care locuieşte în Queensland, Australia. Aceasta s-a plâns pe privarea abuzivă de o clădire pe care a cumpărat-o de la consiliul local din Pojareni, fără nici o compensaţie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În 2004, potrivit lhr.md, reclamanta a cumpărat o clădire, în trecut utilizată pentru festivităţi. Înstrăinarea a fost organizată de către consiliul local şi Primărie. Contractul a fost semnat în faţa notarului şi a fost înregistrată în registrul bunurilor imobile.

Cu toate acestea, în 2007, Procuratura s-a adresat cu acţiune de anulare a tranzacţiei, din motiv că preţul obţinut pentru clădire a fost prea mic şi că a fost înstrăinat fără licitaţie, contrar legislaţiei.

După ce prima instanţă a respins acţiunea de două ori, pe motiv că a fost depusă în afara termenului, în 2013 Curtea de Apel a anulat contractul, constatând că autoritatea publică a comis o eroare când a înstrăinat clădirea, a aprobat şi înregistrat tranzacţia, deoarece aceasta era parte a domeniului public şi nu putea fi înstrăinată în nici un caz.

Reclamanta a declarat recurs, care a fost respins de către Curtea Supremă în 2014. Solicitarea înaintată de către aceasta, privind omisiunea Curţii de Apel de a dispune compensaţie pentru investiţia în renovarea clădirii, a fost declarată inadmisibilă. Ea a înaintat o acţiune civilă împotriva consiliului local şi Procuraturii pentru a recupera banii investiţi în clădire, care a fost respinsă în 2019. După iniţierea acţiunii civile, a fost iniţiată o cauză penală, care ulterior a fost suspendată.

Invocând Articolul 1 din Protocolul nr. 1, protecţia proprietăţii, reclamanta a susţinut că a fost privată de clădire şi teren pe motive neimputabile, fără vreo compensaţie. Curtea a concluzionat că a avut loc violarea Articolului 1 din Protocolul nr. 1, reţinând că privarea reclamantei de clădire i-a impus o sarcină individuală şi excesivă şi că autorităţile au eşuat să asigure o balanţă echitabilă dintre cerinţele interesului public, de pe o parte, şi drepturile reclamantului la protecţia proprietăţii, de pe altă parte.

Curtea a acordat reclamantei suma de 160.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5000 de euro cu titlu de prejudiciu moral si 2000 de euro cu titlu de costuri si cheltuieli.

Articole asemănătoare

Back to top button