fbpx

Ministrul Energiei: „Vom avea reguli pe piața gazelor pentru furnizori veritabili”

Cu ultimele modificări ale legislației, suntem aproape de a avea reguli pe piața gazelor care să permită „o activitate a furnizorilor veritabili”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așa a comentat ministrul energiei, Victor Parlicov, modificările la Legea cu privire la gazele naturale care au fost votate joi, în a doua lectură, de Parlament, scrie IPN.

Ministrul energiei a comunicat că au fost modificate cerințele față de licență la furnizarea gazelor. Astfel, deținătorii de licență vor trebui să treacă o procedură de reconfirmare a licenței sale. „Experiența cu Nordgaz-ul ne-a învățat că există tentații uneori ca licența la furnizarea gazelor să fie utilizată pe post de generatori de știri, dar nu pentru furnizarea gazelor”, a spus oficialul.

Victor Parlicov a comunicat că vor fi create „filtre” pentru ca cei care cu adevărat furnizează gaze să fie separați de cei cărora licența le trebuie pentru „orice eventualitate”. Costurile de intrare pentru licențieri urmează să fie mai înalte și cei care într-adevăr vor să furnizeze gaze, vor găsi resursele respective, dar „dacă ei nu au de gând să furnizeze gaze, atunci n-are rost să bulverseze opinia publică”.

Recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” SRL. Activitatea de furnizare a gazelor naturale a fost oprită pentru un termen de trei luni. Decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Vestmoltransgaz” SRL care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” SRL încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al Republicii Moldova. Astfel, s-a constatat o încălcare flagrantă a prevederilor Regulilor pieței gazelor naturale, aprobate prin hotărârea ANRE și ale Legii cu privire la gazele naturale.

Articole asemănătoare

Back to top button