fbpx

Ministrul de Externe al României, după declarațiile Mariei Zaharova: „Așa-numită limbă moldovenească nu există”

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu aflat la Bruxelles, unde participă la Consiliul Afaceri Externe al UE, a făcut declarații referitoare la reacția purtătoarei de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, care a criticat autoritățile din România pentru că au salutat oficializarea limbii române în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful diplomației române a precizat că, atunci când a fost luată această decizie istorică de Parlamentul de la Chișinău, România a salutat acest pas foarte important.

„Pentru că restabilește adevărul istoric legat de numele oficial al limbii din Rep. Moldova. În același timp, este un gest de maturitate al societății din Rep. Moldova și aderării la valorile europene. Așa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de uniunea sovietică și folosit mai apoi de Rusia în  scopuri propagandistice”, a spus Bogdan Aurescu.

Amintim că purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că cetățenii Republici Moldova vorbesc limba moldovenească și că ar exista o diferință față de limba română. Într-o postare pe Telegram, oficialul rus se arată deranjată de autoritățile de la București care a salutat „limba română” în legislația r. Moldova. mai mult ea insistă pe „moldovenizarea” Republicii Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940.

Zaharova susține că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova.Zaharova crede că anume româna trebuie redenumită în moldovenească, nu invers. Totodată, ea se referă la „lingvistica istorică”, afirmând că „limbile sunt asemănătoare”, iar „dialectele diferite”.

Articole asemănătoare

Back to top button