fbpx

Ministrul Culturii nu salută decizia de a transmite clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei

Ministrul Culturii Sergiu Prodan nu salută inițiativa deputaților PAS de a oferi clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află în prezent o aripă a Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei. Într-o postare pe Facebook, Prodan susține cărțile stocate în prezent în clădirea bibliotecii au nevoie de un depozit nou și modern, în timp ce însăși sediul fostului Seminar are nevoie de renovare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De asemenea, Prodan a ținut să precizeze că fondurile, depozitate în clădirea fostului seminar sau în Biblioteca Națională, nu vor fi mutate până când ministerul nu va găsi condiții mai bune pentru ele.

„Azi, în pofida eforturilor depuse de bibliotecarele Bibliotecii Naționale, a muncii și dăruirii de care dau dovadă, deja de zeci de ani, în pofida reparațiilor făcute cu forțele proprii, sau finanțate sporadic și ocazional, Patrimoniul Național de carte aflat în ambele blocuri ale BN se află în pericol. Din cauza riscului de prăbușire a podelei, în unele spații de la etaj ale blocului 2, rafturile cu cărți sunt instalate doar pe perimetru de-a lungul pereților. Iar la parter, chiar sub aceste camere cu risc de prăbușire, se află renumita Colecție de Carte Veche și Rară. Toate spațiile posibile din ambele blocuri sunt folosite deja, iar fondul de carte (cum e și firesc) continuă să crească. În perspectivă scurtă, depozitarea fondului de carte în spațiile actuale ale BNRM va deveni imposibilă. Chiar și cu utilizarea demisolurilor încă disponibile”, a menționat Prodan.

Sergiu Prodan a adăugat că situația din clădirea fostului Seminar Teologic este și mai gravă. Potrivit ministrului, soluția la toate aceste probleme ar putea fi un depozit modern, dar o astfel de facilitate poate fi construită și dotată doar cu sprijinul partenerilor externi. Ministrul a vorbit și despre clădirea fostului Seminar, menționând că aceasta are nevoie de restaurare, ca multe alte monumente istorice din Chișinău.

„Cealaltă parte a problemei este însăși clădirea fostului Seminar Teologic, acum Blocul 2 al Bibliotecii Naționale, monument istoric de importanță națională. Acest edificiu necesită consolidare structurală și restaurare, la fel ca și alte monumente istorice, situate în imediata vecinătate și în toată țara. În lipsa unor resurse financiare considerabile, de care bugetul țării nu dispune, multe dintre aceste clădiri sunt în degradare continuă. Unele deja au dispărut, pe parcursul anilor, fără posibilitatea de a mai fi reconstituite. De aceea, opțiunea Ministerului Culturii sunt parteneriatele, care pot asigura și garanta reabilitarea si restaurarea integrală a monumentelor, respectând toate condițiile și normativele prevăzute de legislație. Acestea sunt abordările Ministerului Culturii în soluționarea provocărilor cu care se confruntă. Știu că am dezamăgit mai mulți comentatori din spațiul virtual prin a nu oferi comentarii de ordin politic, dar funcția de Ministru al Culturii, pe care o dețin, mă face responsabil, în primul rând, pentru păstrarea și protejarea patrimoniului cultural al țăriia, se mai arată în postare.

Amintim că la inițiativa deputaților PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află în prezent o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei.

&

Articole asemănătoare

Back to top button