fbpx

Ministerul Educației și Cercetării a lansat proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației”, în valoare de 60 de milioane de dolari

Sistemul educațional din Republica Moldova va beneficia, în următoarea perioadă, de un suport în valoare de 60 de milioane de dolari prin intermediul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc cu participarea ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun, alături de directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Republica Moldova Inguna Dobraja și ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova Fred Duijn.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul are drept scop modernizarea infrastructurii în educație și sporirea calității învățământului în țara noastră. Astfel, urmează a fi construite trei licee clasice, reabilitate 15 școli și 15 grădinițe. Totodată, vor fi dotate cu echipament IT 200 de școli, iar profesorii și managerii școlari vor beneficia de programe moderne de formare continuă, dar și de formări în utilizarea și întreținerea echipamentelor IT. Ministrul Dan Perciun a subliniat că proiectul va continua reformele demarate în sistemul educațional.

„Ne propunem să continuăm și să consolidăm reformele de modernizare a sistemului educațional, concentrându-ne eforturile pe prioritățile de bază, inclusiv pe sporirea calității, asigurarea accesului egal și echitabil la educație pentru toți copiii și tinerii, crearea unor medii de învățare moderne pentru rezultate mai bune”, a declarat Dan Perciun.

Directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Republica Moldova Inguna Dobraja a menționat: „În ultima perioadă, Republica Moldova a depus un efort semnificativ pentru a îmbunătăți calitatea învățământului, mai ales în contextul războiului din Ucraina, implicând și copiii refugiați în sistem. Acest proiect va aduce beneficii semnificative pentru elevi, aceștia având posibilitatea să învețe în școli mai bune și să fie mai bine pregătiți pentru piața muncii”.

Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova E.S. Fred Duijn a subliniat deschiderea țării sale de a oferi tot sprijinul Republicii Moldova.

„Regatul Țărilor de Jos este alături de Republica Moldova în aceste vremuri mai complicate. V-ați asumat rolul de a găzdui refugiați, având o agendă complexă de reforme în diverse domenii și aș vrea să felicit Ministerul pentru investițiile făcute în domeniul învățământului. Acestea sunt investiții importante în tinerii țării și în viitorul ei”, a menționat Fred Duijn.

Implementarea proiectului va fi asigurată prin resursele financiare ale Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și prin 3 granturi: 4,8 milioane de dolari de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), 5 milioane de dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership (ELP) și 10 milioane de dolari de la Global Concessional Financing Facility (GCFF).

Proiectul va fi implementat în următorii șase ani, în perioada 2023-2029.

Articole asemănătoare

Back to top button