fbpx

Mii de lei pentru tratarea unui caz de rujeolă. Șeful ANSP: Persoanele care refuză vaccinul asigurat de stat ar trebui să își achite singure tratamentul

Persoanele care refuză vaccinul asigurat de stat ar trebui să își achite singure tratamentul în caz că fac o boală care poate fi prevenită prin imunizare. Declarația aparține lui Nicolae Furtună, șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile de la Agenția Națională de Sănătate Publică și a fost făcută în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, scrie realitatea.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prezentă în studiou, Ludmila Bârcă, directoarea Spitalului Clinic Municipal Boli Contagioase de Copii, a menționat că un caz tratat de rujeolă poate ajunge și la 40 de mii de lei în funcție de severitate bolii. Spitalizarea în caz de rujeolă durează până la nouă zile, iar formele severe solicită un tratament și de câteva săptămâni, după care este nevoie de o perioadă de reabilitare.

„Tratamentul unei forme ușoare de rujeolă în spital poate costa și nouă mii de lei. Dacă mai adăugăm un antibiotic de ultimă generație sau un alt preparat atunci se poate ajunge și la 30-40 de mii de lei. În caz că pacientul este în secția de terapie intensivă și mai este și intubat, atunci sumele sunt și mai mari. Tratamentul prevede perfuzii pentru dezintoxicare, transfuzii, antibiotice la necesitate sau alte preparate necesare conform cazului”, a menționat Ludmila Bârcă.

Medicul infecționist a atras atenția că rujeola provoacă urmări grave persoanelor infectate și chiar moartea. Virusul afectează sistemul neurologic și alte organe în care poate lăsa sechele pe toată viața. Astăzi nu există tratament specific împotriva virusului de rujeolă. Singura soluție este vaccinarea care este gratuită și asigurată de stat, a accentuat Nicolae Furtună.

„Noi aici avem o nedreptate. Statul oferă vaccinare și dacă nu o accepți fii bun și îți asigură tratamentul. Dacă un copil este nevaccinat, atunci cheltuielile trebuie să le achite părinții. Așa e corect în raport cu ceilalți. Copiii au devenit victime ale propriilor părinți și nicăieri nu scrie că ei ar avea vreun drept să îngrădească dreptul copilului la vaccinare. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a menționat că părinții care nu acceptă să își vaccineze copilul trebuie să îi asigure servicii alternative de educație din contul lor”, a afirmat șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile de la Agenția Națională de Sănătate Publică.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost confirmate 29 de cazuri de rujeolă. Dintre acestea, 17 au fost notificate la beneficiarii unui centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău. Toate persoanele infectate nu au fost imunizate.

Vaccinarea împotriva rujeolei se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Articole asemănătoare

Back to top button