fbpx

Maia Sandu: Cel mai probabil nu voi mai desemna niciun candidat la funcția de premier

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sugerat că va aștepta data de 23 martie, când vor expira cele trei luni de la demisia Guvernului Chicu și nu va mai desemna un alt candidat. Declarația a fost făcută la emisiunea inPROfunzime de la ProTV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cel mai probabil nu voi mai desemna niciun candidat la funcția de premier. Nu văd rostul. Așteptăm data de 23 martie, când expiră 3 luni de la demisia Guvernului Chicu. Curtea va trebui să ne spună dacă s-au întrunit circumstanțele pentru dizolvare. Jurisprudența Curții indică acest lucru”, a declarat Maia Sandu. 

Menționăm că Constituția prevede dizolvarea Parlamentului dacă nu se investește un Guvern timp de trei luni. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că nu va organiza consultări cu fracțiunile parlametare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de premier al statului,

„Problememle politice trebuie rezolvate de politicieni. Această decize a Curții Constituționale ar fi perfect de înțeles această decizie într-o situație de normalitate. La noi nu este o situație de normalitate, suntem într-o situație în care vrem să dezorhigalizăm statul.

Care este eficiența acestor consultări în situația în care vedem că parte din fracțiunile parlamentare sunt total inconsecvente. Nu văd care este eficiența acestor consultări. O să discut cu reprezentanții societății civile să vedem cum văd unii dintre ei această situație”, a declarat șefa statului.

Amintim că, decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, este neconstituțional. Decizia a fost luată de către Curtea Constituțională, care a examinat la 23 februarie sesizarea depusă de trei deputați socialiști, solicitând verificarea constituționalității decretului emis pe data de 11  februarie curent.

La 11 februarie curent, deputații nu au acordat votul de încredere Nataliei Gavrilița, desemnată, la 27 ianuarie, la funcția de prim-ministru, președinta Maia Sandu a desemnat-o pentru a doua oară pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button