fbpx

Mai mult de jumătate dintre comentariile la postările lui Igor Dodon pe Facebook ar provini de la utilizatori falși

Cel puțin 51% dintre comentariile plasate pe pagina oficială de Facebook a președintelui Igor Dodon în octombrie 2019 au provenit de la utilizatori falși, scrie H1.md. O analiză a tuturor comentariilor a permis depistarea unui grup de conturi false și/sau anonime care măresc artificial numărul comentariilor pe pagină.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acești „utilizatori” plasează exclusiv comentarii elogioase și apreciative în adresa lui Igor Dodon, susținând activitatea și inițiativele acestuia. Același grup de utilizatori falși Facebook a generat, în octombrie 2019, aproape 60% din comentariile de pe pagina oficială a Zinaidei Grecianîi.

Pagina oficială de pe Facebook a șefului statului are 121.000 de followeri, fiind a doua cea mai populară pagină a unui politician din Republica Moldova (după lidera PAS – Maia Sandu, care are 161.000 de followeri). Doar în perioada 1-31 octombrie 2019 pe pagina oficială au fost plasate 109 postări. Analiza a 107 postări dintre acestea a relevat faptul că, în total, au fost înregistrate 1462 de comentarii publice de la 436 de comentatori distincți.

O examinare ulterioară a celor mai activi comentatori de pe pagină a scos la iveală faptul că clasamentul comentatorilor pe pagina lui Igor Dodon este dominat de utilizatori falși de tip troll, mai spune sursa citată. Ei utilizează o poză de profil falsă, și – respectiv – o identitate falsă, au o frecvență de plasare a comentariilor pe pagină mai mare decât frecvența medie, iar în marea majoritate a cazurilor au un număr disproporționat de mic de prieteni virtuali în raport cu numărul de comentarii pe care le plasează.

În top 20 de comentatori fideli de pe pagina oficială a președintelui Republicii Moldova se regăsesc 16 utilizatori falși și doar patru utilizatori reali. Iar, în total, dintre cele 1462 de comentarii publice înregistrate în octombrie, 755 au fost postate de utilizatori falși de tip troll.

Aceștia reacționează pozitiv la postările de pe pagina lui Igor Dodon, crescând artificial numărul mesajelor de suport prin comentariile exclusiv elogioase și apreciative în adresa lui și a activității acestuia. În unele cazuri, aceștia acționează ca un mecanism defensiv, intrând în polemici cu criticii lui Igor Dodon, creând iluzia unui suport popular incontestabil.

„Trollii președintelui” sunt susținători activi și ai Zinaidei Grecianîi, președinta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, se arată în articol. Din totalul de 381 de comentarii plasate pe pagina oficială a acesteia, 225 de comentarii au fost generate de același grup de utilizatori falși care comentează pe pagina oficială a lui Igor Dodon, ceea ce reprezintă aproape 60% din comentarii.

Articole asemănătoare

Back to top button