fbpx

Lukașenko: „Belarus este dispus să ofere mai mult ajutor fraților ruși în Ucraina”

Situația de pe frontul din Ucraina este în continuare relativ statică, însă toate evaluările indică faptul că Rusia pregătește o ofensivă majoră în lunile care urmează. Rușii au anunțat marți că au cucerit localitatea Blahodatne, în apropiere de Bahmut, în timp ce ucrainenii spun că în zonă tranșeele rușilor au fost transformate în „morminte”. Președintele Alexander Lukașenko a anunțat că Belarus este dispus să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat marți că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Digi24.

În timpul unei vizite de stat în Zimbabwe, Lukașenko a subliniat că Rusia nu are nevoie de „niciun ajutor” în acest moment. Întrebat dacă are vreo obligație să-și intensifice sprijinul pentru Moscova în ceea ce privește invadarea Ucrainei, el a adăugat: „Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna gata să oferim o astfel de asistență”. El nu a precizat ce va presupune acel ajutor.

Lukașenko, un aliat apropiat al omologul său rus Vladimir Putin, vizita țara din Africa de Sud pentru a consolida legăturile economice și politice dintre Belarus și Zimbabwe. Cele două state cooperează strâns, în special în agricultură, iar Lukașenko a oferit marți Zimbabwe mai multe tractoare, combine agricole și camioane. Zimbabwe nu a condamnat public Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Belarus nu și-a angajat niciuna dintre trupele sale în războiul din Ucraina, dar a permis Rusiei să organizeze o parte a invaziei sale de pe teritoriul său în februarie anul trecut și a fost, de asemenea, o rampă de lansare pentru rachetele rusești în Ucraina.

În octombrie 2022, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat crearea pe teritoriul ţării sale a unei grupări militare comune cu Rusia.

Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, componenta rusă a grupării regionale comune va fi formată din cel puţin 9.000 de soldaţi, 170 de tancuri, 200 de maşini blindate şi până la 100 de piese de artilerie şi mortiere cu un calibru mai mare de 100 mm.

Autorităţile ucrainene, care îl acuză pe Lukaşenko de complicitate cu Moscova, exclud pentru moment un atac de pe teritoriul belarus, aşa cum a avut loc la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie trecut.

Articole asemănătoare

Back to top button