fbpx

„Lucrurile s-au făcut din incompetență, din rea-voință sau din înțelegere cu Gazprom”. Opinii despre metoda de plată a datoriei față de Gazprom

Decizia autorităților de a-i achita Gazpromului datoria pentru luna octombrie și plata în avans pentru luna noiembrie prin intermediul cesionării unei părți din datoria Termoelectrica este una suspectă și dubioasă. Este opinia unor experți economici și a unor lideri politici, potrivit cărora Guvernul acționează întârziat, lăsând Republica Moldova într-un nou suspans privind o eventuală sistare a gazului, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, dar și liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, califică drept extrem de dubioasă procedura identificată de Guvern pentru a oferi Moldovagaz banii necesari acoperirii datoriilor față de Gazprom. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, Guvernul va încheia un contract de cesionare a unei părți a datoriei pe care o are Termoelectrica către Moldovagaz, datoria fiind transmisă către Energocom. Ulterior, Energocom va achita această datorie oferind banii statului către Moldovagaz, iar Moldovagaz își va onora obligațiunile financiare față de Gazprom. Este vorba despre 1,4 miliarde de lei.

Aceste jocuri obscure îmi lasă un gust amar. Dacă toți au știut de termenul de 22 noiembrie, de ce s-a lăsat pentru ultimul moment? Dacă Andrei Spînu n-a știut despre asta, atunci apare întrebarea despre competența lui. Grav ar fi dacă aceste jocuri ar fi coordonate cu Gazprom, de exemplu, ca să se aloce cât mai repede banii publici, sub presiunea că există riscul să rămânem fără gaze naturale. Soluția propusă cu alocarea banilor este una controversată și suspectă”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Republica Moldova și-a asumat prin semnătura lui Andrei Spînu obligația de a plăti diferențele dintre prețul de achiziție și tarif pentru luna octombrie și noiembrie 2021. Spînu se comportă de parcă el vineri a înțeles ce a semnat pe 29 octombrie, lucru inadmisibil. Doamna prim-ministru trebuie să iasă și să ne explice ce fel de mecanism de achitare este acesta? De ce banii nu s-au transferat direct prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale? Care este raționamentul acestui aranjament financiar dubios cu Termoelectrica?”, a spus președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

În același timp, expertul economic Veaceslav Ioniță atenționează societatea că este vorba despre preluarea banului public și achitarea unei datorii acumulate artificial față de Gazprom.

Lucrurile s-au făcut din incompetență, din rea-voință sau din înțelegere cu Gazprom. Pentru luna octombrie prețul trebuia să fie în jur de 450 de dolari, iar acum ni se pune prețul de 790. CNA n-are întrebări la faptul că gazul de 450 de dolari se cumpără cu 790? Din 74 de milioane de dolari, jumătate din sumă este o datorie creată artificial și este dubioasă, cealaltă jumătate a datoriei este, într-adevăr, creată din devierile tarifare”, a spus Veaceslav Ioniță.

Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că a fost agreată cu Gazprom data de 26 noiembrie în calitate de termen limită de achitare a datoriilor pentru luna octombrie și plății în avans pentru noiembrie. Suma de 1,4 miliarde de lei urmează să fie luată din banii alocați Energocom încă în perioada stării de urgență. Astăzi, Parlamentul urmează să decidă prin vot final modalitatea de transferare a banilor.

Vezi și: video | Spînu, despre achitarea datoriilor Moldovagaz: „Modul de plată nu a fost parte din contractul nou semnat”

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button