fbpx

Limba română devine oficială în R. Moldova. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și Legea care oficializează sintagma de „limba română” în legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, au fost publicate vineri, 24 martie, în Monitorului Oficial și au intrat în vigoare. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, în toată legislația națională, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și formulele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă.

Potrivit legii, în termen de 30 de zile de la intrarea acesteia în vigoare, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura operarea schimbării în toate actele legislative, inclusiv în Constituție, iar în actele normative inferioare legii modificările vor fi operate de autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a respectivelor acte.

Legea care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislația țării a fost promulgată miercuri, 22 martie, de către preşedinta ţării, Maia Sandu. Şefa statului a menţionat că Republica Moldova, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Președinta țării este convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri.

Amintim că în data de 16 martie, Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Articole asemănătoare

Back to top button