fbpx

Licitații trucate cu echipamente de protecție? Jurnaliștii au descoperit o presupusă schemă de 1,8 milioane de lei la CNAMUP, condus de Boris Golovin

CNAMUP ar fi fost la un pas de a frauda două licitații în valoare totală de 1,8 milioane de lei. O investigație în acest sens a fost realizată de jurnaliștii portalului deschide.md, care relatează că banii urmau să fie cheltuiți pentru combinezoane destinate doctorilor care luptă cu virusul COVID-19 în prima linie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform materialului publicat,Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească urma să achiziționeze, în urma unei licitații organizate pe 11 iunie, un lot de 9200 de combinezoane de protecție de unică folosință, având un buget de 799.999 de lei.

Comisia de evaluarea menționa, printre condițiile cele mai importante, că se va încheia un contract cu agentul economic care va oferi „cel mai scăzut preț”. Chiar dacă ofertele au variat de la 668.380 de lei până la peste un milion, 1 085 000 lei. Chiar dacă agentul economic care a propus cel mai mic cost al echipamentul a prezentat toate actele corespunzătoare, câștigătoare a fost anunțată întreprinderea moldo-grecească Gemini Clothing Limited, care a prezentat o ofertă în valoare de 892.400 de lei, unul dintre cele mai mari prețuri.

După o licitație depusă de concurenți, în care se arăta că documentele prezentate de companie nu ar fi conforme, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat decizia de atribuire a contractului de achiziție.

Totuși, după două luni, Gemini Clothing Limited a obținut alte două contracte de circa 1,8 milioane de lei, chiar dacă în unul dintre cazuri se poziționa pe locul șase după prețul oferit.

Întrebat telefonic despre aceste licitații dubioase, Boris Golovin, șeful CNAUMP, a declarat pentru deschide.md că el nu cunoaște nimic, iar de acestea se ocupă un grup de lucru, nu șeful Centrului.

Conform sursei, anterior, socialiștii Ion Ceban și Vasile Bolea acuzau consilierii PL și PCRM de scheme frauduloase în legătură cu terenurile unor spitale, în care ar fi fost implicat și Golovin. Atunci, actualul șef al CNAMUP era promovat în diferite funcții de comuniști, iar la sfârșitul lui 2015 acesta a fost unul dintre deputații care a părăsit PCRM și a votat guvernul lui Pavel Filip, iar ulterior presa a aflat că în urma acestui fapt averea lui s-a mărit cu trei milioane de lei.

La sfârșitul lui 2015, Golovin deținea funcția de director al CNAMUP, dar era și deputat. Chiar dacă Comisia Națională pentru Integritate a demonstrat incompatibilitatea, Golovin a continuat să ocupe ambele funcții la sfârșitul mandatului, perioadă în care au fost cumpărate cele 69 de ambulanțe rusește, numite de presă „UAZ ruginit”.

În toamna anului 2019 Boris Golovin a fost reținut de CNA, eliberat din funcție, iar apoi numit din nou șef la CNAMUP.

Articole asemănătoare

Back to top button