fbpx

La Chișinău a avut loc cea de-a doua reuniune a Centrului de asistență UE pentru securitate internă

Miercuri, 7 august, la Chișinău a avut loc cea de-a 2 reuniune a Centrului de asistență UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Interne și Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reprezentanții afacerilor interne din întreaga Europa, împreună cu autoritățile din Republica Moldova, vor analiza, concepe și trasa noua arhitectură a securității europene, în contextul amenințărilor crescute și diversificate, aduse de războiul din Ucraina.

La eveniment au participat Ana Revenco (Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova), Jānis Mažeiks (Șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova), Olivier Onidi (Directorul general adjunct al DG Home), Radek Kana (Viceministrul afacerilor interne al Cehiei), Maciej Popowski (Directorul general adjunct la DG Near), precum și reprezentanți ai autorităților RM, agențiilor europene (FRONTEX, EUROPOL, CEPOL, EUBAM) și statelor membre UE.

Totodată, în cadrul Centrului de asistență, vor fi abordate subiecte precum provocările actuale regionale pe segmentul afacerilor interne, perspectiva europeană a abordării integrate a ecosistemului de securitate, dirijarea sprijinului european pentru a spori stabilitatea dincolo de UE, evaluarea nevoilor și analiza decalajelor, rezultatele obțiunte și contribuțiile aduse din partea autorităților atât interne, cât și externe.

De asemenea, participanții au realizat o imagine operațională comună a criminalității transnaționale și vor analiza perspectiva UE și schimbările previzibile de securitate.

Hub-ul de securitate este un mecanism operațional, care găzduiește întâlniri regulate între reprezentanți UE, agenții europene, statele membre ale UE și autoritățile Republicii Moldova, pentru a sprijini cooperarea în domeniul securității interne și gestionării frontierelor. Domeniile prioritare de activitate ale Centrului de asistență UE sunt îndreptate spre creșterea gradului de securitate a Republicii Moldova și spațiului UE, prin diminuarea riscurilor și amenințărilor pe domeniul traficului de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice.

Articole asemănătoare

Back to top button