fbpx

Klaus Iohannis: Ucraina şi Republica Moldova acţionează cu convingere pentru a se alătura Uniunii Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat duminică, în discursul susţinut după ce i-a fost decernat Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului 2023, despre angajamentul României în sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova în procesul lor de aderare la Uniunea Europeană. El a evidențiat faptul că societatea românească promovează valorile universale precum nediscriminarea, toleranța și unitatea, iar susținerea și empatia manifestate față de vecinii afectați de război completează imaginea unei societăți care abrazează valorile fundamentale ale proiectului european.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Klaus Iohannis a subliniat că Ucraina și Republica Moldova sunt state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar determinarea lor de a se alătura comunității europene este susținută ferm de România. El a accentuat faptul că aceste țări acționează cu convingere pentru a adera la Uniunea Europeană, deoarece împărtășesc valorile europene comune și fac parte din familia europeană.

„Societatea românească este astăzi modernă şi democrată şi promovează valori universale precum nediscriminarea, toleranţa şi unitatea. Susţinerea şi empatia pe care au arătat-o românii vecinilor noştri greu încercaţi de război completează imaginea unei societăţi care şi-a asumat pe deplin valorile fundamentale ale proiectului european şi care promovează aceste valori şi în ţările din vecinătatea estică a Uniunii.

Astăzi, Ucraina şi Republica Moldova sunt state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv cu sprijinul angajat al României. Ele acţionează cu convingere pentru a se alătura Uniunii Europene pentru că împărtăşesc valorile noastre europene comune. Ei fac parte dintre noi. Trebuie să insuflăm şi generaţiilor tinere dorinţa şi hotărârea de a recunoaşte şi combate pericolele care ameninţă democraţia şi pacea.  Pentru societăţile noastre şi mai ales pentru tinerele generaţii, rememorarea ororilor trecutului este de importanţă extraordinară. Rememorarea înseamnă şi că avem capacitatea să învăţăm din trecut. Numai aşa putem să privim cu speranţă la un viitor paşnic al Europei”, a concluzionat Klaus Iohannis. l pe care România îl oferă Ucrainei.

De asemenea, președintele Iohannis a menţionat şi despre sprijinul pe care România îl oferă Ucrainei.

„România şi românii au fost alături de Ucraina şi de poporul ucrainean de la începutul agresiunii ruse. Aşa cum am făcut din prima zi a războiului, vom continua să oferim sprijin consistent şi multidimensional vecinilor noştri ucraineni greu încercaţi de acest război nedrept.  Acţionăm pe mai multe planuri: politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, sectorial, dar şi prin folosirea instrumentelor dreptului internaţional.

Susţinem tragerea la răspundere a reprezentanţilor puterii ocupante care au comis crime internaţionale în teritoriile invadate. Am mobilizat resurse instituţionale şi financiare semnificative pentru a oferi sprijin celor, intre timp, peste 4,3 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut frontierele ţării noastre. În prezent, avem aproape 100.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, inclusiv mai bine de 22.000 de copii. România a fost şi este şi rămâne un vecin primitor pentru refugiaţii ucraineni, punând la dispoziţie resurse şi servicii special destinate acestora: cazare, acces gratuit la asistenţă medicală, la educaţie, la piaţa muncii şi la transportul public”, a subliniat Iohannis.

Articole asemănătoare

Back to top button