fbpx

Italia sprijină parcursul de aderare a R. Moldova la UE. Mattarella: „Sunteți la nivel istoric parte a familiei europene”

Italia sprijină cu fermă convingere parcursul european al Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de președintele italian, Sergio Mattarella, care s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă cu șefa statului, Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, în debutul evenimentului a fost semnate două acorduri în acest sens. Este vorba de o Declarație comună în sprijinul aderării RM la UE și Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene pentru 2024 – 2027.

„Mă bucur să avem în Republica Italiană un aliat și un susținător de nădejde. Îi mulțumesc Președintelui Italiei, Sergio Mattarella, pentru vizita lui la Chișinău și pentru sprijinul necondiționat oferit țării noastre”, a afirmat Președinta Maia Sandu. 

Șefa statului a mai specificat că Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse în ultimii ani, în beneficiul cetățenilor celor două țări.

„Contribuția generoasă a Italiei ne-a ajutat să compensăm o parte din facturile la energie. Astăzi, Italia și-a reconfirmat susținerea sa pentru parcursul nostru european prin semnarea unei declarații comune. În Italia avem și o comunitate mare și frumoasă de moldoveni, iar unii dintre ei dezvoltă afaceri în orașele italiene. Totodată, putem vedea și în Moldova zeci de brutării, restaurante și mici afaceri, inspirate din experiența italiană a antreprenorilor moldoveni, reîntorși acasă. Înțelegem dorul imens al celor plecați și îi așteptăm cu drag acasă. Și facem tot posibilul pentru ca nivelul de trai din Moldova să crească, să îmbunătățim infrastructura, să modernizăm localitățile noastre ca să arate ca în Italia, ca în Europa”, a mai punctat președinta Maia Sandu.

„Schimburile comerciale dintre țările noastre au depășit 660 de milioane de euro și prezența întreprinderilor italiene în mai multe sectoare ale economiei din Moldova este pentru noi un motiv de satisfacție pentru că oferă o contribuție însemnată la dezvoltarea țării. Prietenia noastră este consolidată și de prezența unei comunități de cetățeni ai Moldovei în Italia, care este apreciată pentru munca pe care o desfășoară în Italia”

Italia sprijină cu fermă convingere parcursul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am confirmat aprecierea noastră pentru eforturile depuse de Chișinău în calea reformelor, în ceea ce privește statul de drept și sectorul judiciar.

Republica Moldova este la nivel istoric parte a familiei europene. Țările UE trăiesc acum în pace, înțelegere, de aceea credem că UE trebuie să se completeze cu țări precum Moldova și Ucraina”, a declarat Sergio Mattarella.

Articole asemănătoare

Back to top button