fbpx

Ion Sturza se contrazice pe sine în raport cu Iurie Leancă: De la „Iurie, ai toată aprecierea mea” la „Nu i-aș încredința nicio funcție administrativă”

„Iurie, ai toată simpatia și suportul meu” – așa suna un mesaj al fostului premier Ion Sturza în 2015 – atunci când Leancă nu a fost (re)votat în funcția de prim-ministru. Cu trecerea timpului, însă, Sturza se pare că nu mai este atât de încântat de activitatea celui pe care cu ani în urmă îl considera „un om de calitate”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În 2015, Parlamentul își dădea votul de încredere Guvernului condus se Chiril Gaburici, iar cel care se arăta dezamăgit de acest fapt era Ion Sturza. Pe pagina sa de Facebook, fostul prim-ministru a transmis cât de mult regretă faptul că nu Iurie Leancă este cel care va ocupa funcția de premier al Republicii Moldova.

„Să-i mulțumim lui Iurie Leancă! Dacă Moldova astăzi este deschisă și simpatizată de lumea civilizată, dacă avem Acordul de Asociere și pe cel de Liber Schimb cu UE, dacă moldovenii călătoresc liber în Europa este, practic, meritul exclusiv al lui Iurie Leancă. Sunt mai multe realizări, dar anume acestea vor rămâne în memoria colectivă.

Mai e o șansă să construiești un Olimp care să nu depindă de o funcție formală. Merită de încercat. Cu muncă, perseverență și curaj. Noi avem foarte puțini oameni de calitatea lui Iurie Leancă și ar fi un mare păcat să-l pierdem în istorie. Iurie, ai toată simpatia și suportul meu, dacă contează, desigur!”, scria Sturza.

Tot în 2015, în luna decembrie, Sturza își prezenta aprecierea și pentru formațiunea condusă de Leancă – Partidul Popular European din Moldova (PPEM): „Sunt plăcut surprins de inteligența și de analiza pe care o face echipa domnului Leancă, care coincide în mare parte cu analizele mele”.

La câțiva ani distanță, Ion Sturza își contrazice total declarațiile, spunând că nu i-ar încredința lui Leancă „nicio funcție administrativă”. Într-un interviu pentru TVC-21, politicianul a susținut că „elevul” Iurie leancă nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor sale.

„Studentul nu s-a conformat așteptărilor mele. Pentru mine, profilul său psihologic și profesional nu a fost niciodată un mister. A primit o educație excelentă la MGIMO, a fost un bun diplomat. Dar nu am ascuns niciodată public că este un administrator foarte rău.

Nu i-aș fi încredințat nicio funcție administrativă, funcția de ministru și, mai ales, de premier. El nu înțelege multe aspecte economice și juridice. În plus, a intrat sub o influență foarte proastă. Când a devenit prim-ministru, am prevăzut multe probleme care s-ar putea întâmpla cu aeroportul și cu băncile. I-am spus să fie foarte atent. Am prevăzut multe probleme și am încercat să-l avertizez, dar nu a vrut să-și piardă postul. Mi-a spus: Dacă nu fac ceea ce îmi spune Filat, voi fi demis”, a comentat Sturza.

Iurie Leancă este un diplomat și politician din Republica Moldova, care a ocupat funcția de prim-ministru al țării de pe 30 mai 2013 până pe 10 decembrie 2014 (în exercițiu până în februarie 2015). 

Articole asemănătoare

Back to top button