fbpx

interviu | „Hai să facem artă-n mahala”. Actrița Marcela Nistor: M-a întrebat de ce plec, „de dragoste de țară”, am zis 

Marcela Nistor este o tânără actriță din Republica Moldova, care și-a facut studiile în București. Întorasă acasă, Marcela lucrează la un nou proiect de culturalizare pe timp de pandemie: „Hai să facem artă-n mahala”. În cadrul proiectului, Marcela intenționează să meargă în șapte sate și să realizeze 25 de activități culturale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cine e Marcela Nistor? De-ar ști ea… De toate câte un pic. Marcela Nistor este o glumă bună care s-a întâmplat acestei lumi, o căutătoare de Sine. Da măcar se liniștește cu zicala: cine caută – găsește.

A fost o coincidență să devin actriță. După clasa XII, cine știe ce vrea să facă cu vița lui? Știam că aș vrea să fac un film. Am depus actele la UNATC București, în speranța să trec la regie-film. Pentru siguranță am bifat și actoria, mai departe deja a fost o chestiune de destin”, povestește actrița.

Despre roluri și teatru: Uneori mă satur de mine, d-apoi de roluri

„Nu cred că există așa rol de care aș putea să nu mă plictisesc vreodată. Uneori mă satur chiar și de mine, d-apoi de roluri. Totuși există un rol pe care mi-l doresc, dar pe care nu am reușit încă să îl joc: Faust și Caligula”, spune Marcela.

Când vine vorba despre cele mai marcante persoane din cariera sa, Marcela fără ezitare spune că cel mai mult sprijin pe plan artistic l-a primit din partea profesorilor și colegilor săi.

„În primul rând au fost profesorii mei de la facultate și colegii mei. Am avut parte de niște profesori foarte buni și de colegi și mai buni. „Cel mai unit an” – așa eram. Și repetam foarte mult, dincolo de orele de la facultate.

Ar fi prea mult să enumăr 60 de studenți, și vreo 15 profesori, dar chiar cred că am învățat ceva de la fiecare, și nu o zic așa poetic, dar chiar am fost o generație frumoasă – „Generația Tesla”. Ne-am autointitulat așa, pentru că portretul lui Nikola Tesla a fost prezent la fiecare examen. Nu prea aveai de unde alege alte tablouri. Simt că suntem o generație a energiei alternative”, mai adaugă tânăra.

Cu studiile la București, dar cu sufletul acasă

„Am fost să-mi iau actele de la secretariat, iar doamna de acolo mi-a zis că sunt prima basarabeancă care nu merge mai departe la master. Și m-a întrebat de ce plec? „ – De dragoste de țară! – Mai există așa ceva azi?”

Reîntoarcerea mea a fost suma a mai multor concluzii. Masterul la actorie nu era unul pe care aș fi vrut să îl fac cu adevărat. În acea perioadă am simțit nevoia să fac parte din schimbările politice din țară. Da, anul trecut foarte mulți profesori de actorie m-au felicitat cu alegerile prezidențiale, știau și ei de ce m-am întors”, spune Marcela Nistor.

Se întâmplă „teatru al absurdului”

„În prezent se întâmplă un „teatru al absurdului”, pentru că aceste condiții au oprit activitatea teatrelor, niște locuri în care nivelul de infectare este minim. Bine, cred că tot în aceste condiții s-a activat foarte mult creativitatea. Multe teatre au ieșit cu spectacole online. Au organizat diferite întâlniri. Am avut acces la foarte multe spectacole internaționale.

Demult nu mai sunt devotată teatrului. Și nu e vorba de salariu, dar și de provocarea pe care am nevoia să o simt ca și artist. Și atunci când nu o am, prefer să fac altceva, orice. Dar da, un salariu motivant cred că ar opri fenomenul de migrație per general, pe țară”, spune tânăra despre situația actuală a teatrului.

„Hai să facem artă-n mahala”

„În vara asta, vrem să ajungem în 7 sate și să organizăm peste 25 de activități culturale (concerte, ateliere, serate, rezidențe de scriere dramatică). Dacă ești un artist care ar vrea să țină un atelier de pictură/teatru/film/ceramică/orice într-un sat, scrie-mi. Sau dacă vreți să susțineți proiectul cu niște bani, vă rog, să știți că undeva va fi un concert mulțumită dvs.

Vara trecută am organizat 4 concerte de muzică clasică în Bulboaca, Ialpug și Hârtop. Au fost oameni care au ascultat pentru prima data muzică clasică, și a fost foarte frumos. Am zis că vara asta ar trebui să venim cu mai multe evenimente culturale în satele noastre. Și ne-am adunat trei visători( Rusanda, Martin și Marcela) și am zis să încercăm să obținem finanțare pentru așa o idee. Și tot încercăm”, spune Marcela despre proiectul său.

Totodată, Marcela Nistor ne-a spus că finalizează acum un proiect online cu o companie teatrală din Danemarca, Fix&Foxy – Avatar Me, iar mai departe are planuri mari.

„Proiectul cu compania teatrală din Danemarca îți oferă 45 de minute în care ai posibilitatea să trăiești viața unui om dintr-o altă țară (India, Brazilia, Moldova, Malaysia, Africa de Sud). Mai departe vreau să ducem Artă în mahala în cât mai multe sate. M-aș bucura să aduc la Teatrul „Alexei Mateevici” un spectacol din România – Nopți Albe, în regia Andreei Vulpe. Mai vreau o plantație de sălcii pe malul râului Bâc. Și vreau să mănânc cireșe”, a încheiat actrița Marcela Nistor.

Autor: Cătălin Pleș, stagiar

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button