fbpx

Inteligența artificială a descifrat un vechi text babilonian: Ce descoperire fascinantă a făcut

Cercetătorii au creat un sistem de inteligență artificială capabil să descifreze fragmente din texte antice babiloniene, scrie Playtech.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Numit Fragmentarium, algoritmul de inteligență artificială are potențialul de a reuni unele dintre cele mai vechi povești scrise vreodată de oameni, inclusiv Epopeea lui Ghilgameș.

Lucrarea vine de la o echipă de la Universitatea Ludwig Maximilian din Germania, care a încercat să digitalizeze fiecare tabletă cuneiformă babiloniană care a supraviețuit timpului.

Problema înțelegerii textelor babiloniene constă în faptul că narațiunile sunt scrise pe tăblițe de lut.

Fragmentele sunt depozitate în facilități aflate la continente distanță unele de altele, cum ar fi Muzeul Britanic din Londra și Muzeul Irakului din Bagdad.

Pe lângă aceste obstacole, textele sunt scrise în două sisteme complexe de scriere, sumeriană și akkadiană, ceea ce face ca sarcina de a compila textele să fie și mai grea. Nu și pentru inteligența artificială, evident.

Cercetătorii au descifrat anterior textele prin copierea caracterelor pe hârtie, apoi au comparat cu minuțiozitate transcrierile lor cu altele pentru a umple golurile.

Sistemul de inteligență artificială Fragmentarium face acest proces mult mai ușor. Din cele 22.000 de fragmente de text care au fost digitizate până acum, AI poate trece prin imagini și asambla sistematic fragmente de text, făcând conexiuni în câteva secunde.

Imnul dedicat orașului Babilon, descifrat de AI

În cadrul unei descoperiri recente, doi oameni de știință au identificat un imn dedicat orașului Babilon cu ajutorul Fragmentarium. „Textul este minunat. Vă puteți imagina foarte bine orașul. Descrie sosirea primăverii în Babilon”.

„Până acum nu au existat imnuri către orașe în literatura babiloniană. Acum am găsit 15 fragmente noi și interesant. Fără Fragmentarium, reconstrucția ar fi durat 30 sau 40 de ani”, adaugă unul dintre ei.

Până acum, doar 200 de cercetători din întreaga lume au folosit platforma online pentru munca lor. Cu toate acestea, din februarie 2023, Fragmentarium va putea fi folosit gratuit de public.

„Toată lumea se va putea juca cu Fragmentarium. Sunt mii de fragmente care nu au fost încă identificate”, a mai spus, de asemenea, unul dintre oamenii de știință.

Articole asemănătoare

Back to top button