fbpx

infografic | În ciuda crizei, veniturile moldovenilor au crescut în 2020

În 2020, venitul disponibil al populației Moldovei au constituit în medie pe lună 3096,6 lei, fiind în creştere cu 7,5% faţă de anul precedent. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), ținând cont de inflație, veniturile au crescut cu 3,6%.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 50,2% în veniturile totale. Prestaţiile sociale constituie a doua sursă de venit după importanţă, în medie acestea constituie 19,3% (+0,6%) din veniturile disponibile medii lunare ale populaţiei.

Principalele surse de venit au fost salariile – 50,2% din totalul veniturilor disponibile (la fel ca în 2019), plățile sociale – 19,3% (+0,6%), transferurile de bani din străinătate au fost de 12,9% (+0,5%.).

Veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 993,0 lei sau de 1,4 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

Venitul populației urbane este de 993 lei, sau de 1,4 ori mai mare decât cel al celei din mediul rural. Pentru populaţia din mediul urban principalele surse de venituri sunt activitatea salarială, care a asigurat veniturile populaţiei în proporţie de 61,0% şi prestaţiile sociale – de 17,9%.

Pentru cei din mediul rural, cea mai importantă sursă de venit, la fel, este activitatea salarială, care constituie 40,5% din total venituri. Populația rurală este mai dependentă de remitențele din străinătate, care reprezintă 16,1% în structura veniturilor lor, față de 9,4% – în rândul orășenilor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button