fbpx

În acest an, universităţile din R. Moldova vor avea un număr mai mare de studenţi. Care sunt specialitățile cele mai solicitate

În acest an, universităţile din Republica Moldova vor avea un număr mai mare de studenţi. Deşi abia au centralizat datele primei sesiuni de înscrieri, unele instituţii de învăţământ superior anunţă că au primit cu 10 sau chiar 20% mai multe cereri de înscriere. În timp ce profesiile viitorului cuceresc tot mai mult noile generaţii, pentru unele ştiinţe exacte sau socio-umane se înregistrează, în continuare, un interes scăzut, scrie TVR Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ciuda declinului demografic şi al migraţiei, anul acesta numărul de studenţi de la Universitatea de Stat din Moldova este în creştere, faţă de anul trecut. Şi de această dată, însă, unele facultăţi nu s-au bucurat de mulţi candidaţi.

OTILIA DANDARA prim-prorector, Universitatea de Stat din Moldova: „Este bine, pentru că în acest an au depus cereri mai mulţi candidaţi, pentru diverse programe din diverse domenii de formare profesională – peste 4.000. La fel de solicitate au rămas Dreptul, Ştiinţele Economice, specialităţile din domeniul Tehnologii Informaţionale. Mai puţin solicitate sunt programele din domeniile Educaţiei şi cele din domeniul Ştiinţelor Exacte şi ale Naturii.”

Şi Universitatea Tehnică din Moldova inregistrează un număr crescut de studenţi, cu aproape zece la sută mai mulţi decât anul de învăţământ trecut. Şi aici, la unele specialităţi s-au depus doar câte şase sau şapte dosare de înscriere.

RADU MELNIC secretar, comisia de admitere, Universitatea Tehnică din Moldova: „Arhitectura, Design-ul interior, Design-ul jocului, în IT, bineînţeles… în Economie avem practic dublu faţă de anul trecut. Sunt şi programe, apropo, care sunt pe piaţă cerute, cum ar un specialist în Apă şi Canalizare, Construcţie şi Maşini, deci sunt vreo zece programe de studii care pregătesc specialişti de care ţara are nevoie, dar cereri au fost depuse mai puţine.”

Iar la Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă” au fost înmatriculaţi  peste 1.000 de studenţi. Tinerii au manifestat un interes sporit pentru învăţământul cu frecvenţă redusă. Acolo toate locurile la buget au fost deja ocupate.

STELA GÎNJU secretar, Comisia de admitere, Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă”: „De exemplu, pentru Pedagogie Preşcolară, la 14 locuri avem 128 de cereri, pentru Învăţământ Primar, tot învăţământ cu frecvenţă redusă, la 11 locuri tot avem 112 solicitări. Foarte multe solicitări au fost pentru specialităţile Animaţie, Game Design, adică Profesiile Viitorului. La cinci locuri am avut câte 53 de solicitanţi. La fel de solicitate au fost programele la Psihologie.”

Astăzi, universităţile şi-au deschis porţile şi pentru cei care nu au reuşit să se înscrie în prima sesiune. Câţiva tineri au venit de la primele ore să-şi depună dosarele.

„Istoria, Filozofia… deocamdată altceva mai interesant nu văd. Sunt foarte bune, e chiar ceea ce îmi place, mai ales că îmi doresc să devin profesor de Istorie. Încă am întrebări la care vreau să aflu răspunsuri şi până nu aflu nu pot să…”

„Ştiinţe ale Educaţiei, pentru că îmi place să lucrez cu copiii şi vreau la clasele primare, la Învăţământul Primar.”

La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, numărul dosarelor de înscriere depuse a fost cu 20% mai mare decât în anul precedent. Candidaţii se mai pot înscrie la această instituţie de învăţământ superior până pe 11 august. La celelalte universtăţi, sesiunea suplimentară de admitere va dura mai mult.

Articole asemănătoare

Back to top button