fbpx

Igor Munteanu: În R. Moldova este un guvern de sacrificiu pentru că şi-a luat în piept toate provocările regionale

Fostul Ambasador al Republicii Molodva în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu, a declarat că instabilitatea energetică a țării are rădăcini sovietice, iar actuala guvernare trebuie să caute soluții revoluționare care să influenţeze stabilitatea democratică şi dorinţa cetăţenilor de a rămâne în ţară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinţei „Provocări interne şi incertitudini externe”, organizată pe 25 noiembrie la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti şi dedicată lansării Barometrului socio-politic al Republicii Moldova.

Fondatorul „IDIS Viitorul” şi liderul Coaliţiei pentru Unitate şi Bunăstare, Igor Munteanu, a declarat că, criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova se trage din infrastructura sovietică, iar o decizie sustenabilă pentru soluționarea dependenței țării față de liniile de transportare a energiei din spațiul estic, ar fi accelerarea construcţiei de linii alternative la Chişinău.

Ar fi trebuit, de urgenţă să creştem capacitatea de transport de energie electrică a reţelelor existente. Sunt trei linii de tensiune redusă nefuncţionale în acest moment, dar care ar fi putut să fie puse la lucru. Există o reţea de putere înaltă pe linia Bălţi, Suceava-Bălţi, care, de asemenea, nu a fost reevaluată sau finanţată”, a declarat Munteanu în cadrul conferinței.

Din cauza provocărilor cărora guvernarea de la Chișinău trebuie să le facă față, aceasta nu are suficient timp să abordeze probleme de natură strategică, acest lucru afectând calitatea deciziilor pe care le ia referitor la problema energetică.

De asemenea, Munteanu a precizat că Republica Moldova nu se poate baza în totalitate pe ajutorul din partea României, așa cum „și în România există probleme la indentificarea volumelor care pot fi transmise Republicii Moldova”.

Igor Munteanu a comentat și ajutorul acordat Republicii Moldova prin Platforma de Sprijin de către România, Franța și Germania, și asigură că la această oportunitate trebuie de muncit zilnic.

Deciziile au costuri, iar răspunsurile sau reacţiile populaţiei la preţurile în creştere, la lipsa de oportunităţi pe piaţa de muncă, la bâlbâielile unor guverne nu au doar o încărcătură geopolitică, ele sunt dictate şi de agenda individuală, a familiilor”, a concluzionat Igor Munteanu.

 

Articole asemănătoare

Back to top button