fbpx

Home Automation Hackathon: Află totul despre tehnologii inovatoare de automatizare a proceselor și case inteligente în Republica Moldova

Clubul Ingineresc Micro Lab și Centrul de Cercetare și Instruire CIRCLE de la Universitatea Tehnică din Moldova lansează pe 19 februarie 2021 Home Automation Hackathon. Proiectul își propune să dezvolte produse de automatizare a proceselor în casele moderne, prin integrarea tehnologiilor IoT, contribuind astfel la dezvoltarea produselor și tehnologiilor de sisteme de case inteligente în Republica Moldova.

Hackatonul va aduna studenți de la specialități cu profil tehnic, dar și oameni cu gândire multilaterală, interesați de automatizare, IT și dezvoltare inteligentă. Evenimentul va dura două zile, iar pe parcursul lor participanții vor fi grupați câte patru în echipă. Fiecare grup va identifica o problemă pentru care va propune o soluție, utilizându-și aptitudinile inginerești, inventivitatea și lucrul în echipă.

„La Orange Systems, gustăm din savoarea inovațiilor în fiecare zi. Fie că suntem acasă, la birou sau în mişcare, ştim că tehnologia face casă bună prin intermediul internetului: obiectele conectate, de la prăjitorul de pâine până la automobil, ne fac biroul, casa sau mașina mai inteligente, mai confortabile şi mai uşor de dirijat. Prin susținerea şi participarea la Home Automation Hackathon, ne propunem să inspirăm participanții să încerce din noua noastră rețetă de IT creativ”, spune Olga Surugiu, directoare Orange Systems.

Întâi, participanții vor identifica problema pentru care vor propune soluții. Ulterior se va face analiza de siguranță (safety) și securitate cibernetică (cyber security). Planificarea automatizării unui proces din casă și implementarea funcționalităților standard se va finaliza prin integrarea soluțiilor într-o machetă care ulterior va fi testată și validată. La finalul celor 48 de ore, va avea loc prezentarea rezultatelor și anunțarea câștigătorilor.

„Acest eveniment este unul mult așteptat, și absolut necesar, după cele patru bootcampuri de pe parcursul anului. Ca și celelalte evenimente lansate de Micro Lab, acesta ține să conecteze oamenii din diferite domenii ale ingineriei, mecanicii, electricii și software-ului drept părți componente indispensabile a domeniului IT”, afirmă Andrei Bragarenco, director fondator al Clubului Ingineresc Micro Lab.

„Hackathonul este modalitatea perfectă de a aduna studenții împreună și de ai motiva să lucreze la crearea unei viziune de viitor a casei inteligente. În urma acestui eveniment toți vor avea de câștigat. Studenții vor învăța lucruri noi, iar noi vom găsi multă inspirație pentru a automatiza propria casă”, spune Victor Timotin, responsabil de Marketing și Comunicare, Crunchyroll

Ion Fiodorov, șeful Departamentului Inginerie Software și Automatică, CIRCLE, susține că „actuala etapă de dezvoltare tehnologică duce la digitizarea și automatizarea tuturor proceselor industriale, operaționale, administrative, dar și a celor legate de activitățile casnice. În această ordine de idei, Home Automation Hackathon reprezintă o bună oportunitate pentru studenți de a demonstra cunoștințele și abilitățile sale în ceea ce privește aplicarea tehnologiilor moderne în diverse domenii ale activității umane.” 

„După mine, cea mai eficientă cale de a transforma un grup de tineri studenți într-o echipă de tineri specialiști este de a-i provoca să implementeze un proiect modern și palpitant. Hackathon-ul este acel instrument de provocare”, menționează la rândul său Veaceslav Nastasenko, director al companiei Allied Testing-M.

Evenimentul este realizat cu susținerea Proiectului de Competitivitate în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK Universitatea Tehnică din Moldova și Fab Lab Chișinău, Allies Testing, Crunchyroll, ISD, AMDARIS și Orange Systems. Doritorii se pot înregistra completând formularul.

O casă inteligentă este locuința în care se automatizează și se controlează de la distanță aspecte ce țin de confortul ambiental și nu numai. Unele echipamente pot lua decizii în funcție de anumiți parametri, pentru a crește confortul locatarilor sau pentru a economisi energie. Pot, de exemplu, să schimbe lumina ambientală în funcție de momentul zilei, pot să pregătească ceașca de cafea la o oră presetată, pot să descuie și să încuie ușile când plecăm și când ajungem acasă, să aprindă lumina, să pornească sistemul de încălzire sau de răcire, dar și să tragă draperiile. Astfel de acțiuni sunt gestionate de un controller ce poate fi programat și controlat de la distanță.

 

Articole asemănătoare

Back to top button