fbpx

Haos în aeroporturile din SUA, după o defecțiune al sistemulului informatic. Nu mai zboară niciun avion

O defecţiune apărută în sistemul informatic al Administraţiei Federale a Aviaţiei din SUA (FAA) a dus, miercuri, 11 ianuarie, la o paralizie a transporturilor aeriene şi la întârzieri pe aeroporturile din întreaga ţară. Avioanele au fost oprite la sol, iar pasagerilor li s-a recomandat să ceară informații de la companiile aeriene, conform Reuters, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Peste 1230 de zboruri au fost întârziate în interiorul, spre sau dinspre Statele Unite, arată site-ul de urmărire a zborurilor FlightAware.

Compania United Airlines a anunţat că a amânat temporar toate zborurile interne şi că va publica o actualizare atunci când va afla mai multe informaţii de la FAA.

FAA a precizat că lucrează pentru a restabili sistemul care avertizează piloţii cu privire la pericolele şi modificările aduse instalaţiilor şi procedurilor aeroportuare, care a încetat să mai proceseze informaţiile actualizate. „FAA lucrează în continuare pentru a restabili complet sistemul de notificare a misiunilor aeriene (NOTAM) în urma unei întreruperi. În timp ce unele funcţii încep să revină la normal, operaţiunile Sistemului Naţional de Spaţiu Aerian rămân limitate”, a precizat FAA pe rețelele de socializare.

NOTAM reprezintă o notificare ce conţine informaţii esenţiale pentru personalul implicat în operaţiunile de zbor, dar care nu sunt cunoscute cu suficient timp înainte pentru a fi făcute publice prin alte mijloace. Într-un avertisment anterior pe site-ul său, FAA precizase că sistemul său NOTAM a „căzut”, deşi avertizările NOTAM emise înainte de întrerupere puteau fi încă vizualizate.

Acțiunile transportatorilor americani au scăzut după acest incident. Southwest Airlines a scăzut cu 2,4%, în timp ce Delta Air Lines Inc, United Airlines și American Airlines au scăzut cu aproximativ 1%.

Lufthansa din Germania și Air France au declarat că operează zboruri către și dinspre Statele Unite, în timp ce compania aeriană franceză a spus că monitorizează situația.

„Pasagerii se pot aştepta la întârzieri în această dimineaţă şi pe tot parcursul zilei”, a anunţat Aeroportul Internaţional Austin-Bergstrom pe Twitter

Un total de 21.464 de curse erau programate miercuri de pe aeroporturile din Statele Unite, cu o capacitate de transport de aproape 2,9 milioane de pasageri.

American Airlines are cele mai multe zboruri de pe aeroporturile americane – cu 4819 zboruri programate, urmată de Delta Air Lines și Southwest Airlines.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karin Jean Pierre a transmis pe rețelele de socializare că preşedintele Joe Biden a fost înştiinţat în legătură cu această problemă şi că nu există în acest moment dovezi privind un atac informatic. Ea a menţionat că Biden a cerut Departamentului pentru transporturi să înceapă o anchetă.

Articole asemănătoare

Back to top button