fbpx

Germania și Norvegia vor începe construcția unor centrale electrice pe bază de hidrogen pentru a elimina dependența de gazul rusesc

Germania a făcut un nou pas major în direcția găsirii unui înlocuitor pe termen lung, mai ecologic și mai eficient pentru gazul rusesc. Producătorul german de energie RWE și compania norvegiană de stat Equinor au anunțat, joi, planuri pentru construcția unor centrale electrice bazate pe hidrogen în Germania de-a lungul următorilor ani, relatează CNN. Va fi construit, de asemenea, un gazoduct important între cele două țări pentru alimentarea acestor centrale, transmite Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De când a început invazia rusească a Ucrainei, guvernul Germaniei s-a străduit să găsească noi surse de energie cu care să înlocuiască gazul și petrolul rusesc, țara fiind una dintre cele mai dependente din Europa de hidrocarburile rusești.

Acordul dintre companiile germană și norvegiană, care nu a fost încă parafat, reprezintă unul dintre eforturile Germaniei de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic. Guvernul de la Berlin a făcut mari eforturi pentru a-și elimina dependența de gazul rusesc de când Putin a lansat invazia împotriva Ucrainei.

Prin această colaborare, vom întări securitatea energetică pe termen lung a motorului industrial al Europei (n. red. – Germania)”, a declarat Anders Opedal, șeful Equinor, într-un comunicat.

Centralele, deținute în comun de RWE și Equinor, vor funcționa, inițial, pe bază de gaze naturale produse în Norvegia, urmând să se facă, apoi, tranziția la hydrogen „albastru” ca sursă de alimentare. Acesta urmează să fie pompat printr-un gazoduct subacvatic care va conecta Norvegia de Germania.

Peste 95% din dioxidul de carbon degajat din producția de hidrogen va fi capturat și ținut sub apă, au mai transmis cele două companii. Equinor intenționează să dezvolte o capacitate de producție de 2 gigawați până în 2030.

Scopul final este producerea de așa-zis hidrogen „verde”, folosind energie regenerabilă produsă prin centrale eoliene.

Există o nevoie urgentă a crește rapid economia bazată pe hidrogen. Hidrogenul albastru în cantități mari poate să fie un început, în ideea conversiei ulterioare la o sursă de hidrogen verde”, a spus Markus Krebber, directorul executiv al RWE.

Cele două companii nu au precizat câte centrale vor să construiască sau care este valoarea investiției.

Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze naturale, acum, conform datelor oficiale ale Uniunii Europene. De când Rusia și-a redus drastic exporturile ca represalii pentru sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei, Norvegia s-a străduit să-și mărească  rapid exporturile pentru a acoperi deficitul.

În mijlocul unei crize energetice, vedem cât de importantă este Norvegia ca furnizor de încredere de gaze pentru Europa și vedem și cât de important este să trecem mai repede la energia regenerabilă”, a spus prim-ministrul guvernului norvegian, Jonas Gahr Stoere.

Articole asemănătoare

Back to top button