fbpx

General american: Cum poate câștiga Ucraina războiul cu Rusia până la vară

Generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a explicat, într-un interviu acordat publicației Kyiv Post, cum ar putea forțele militare ucrainene să câștige războiul până în vara anului 2023, odată cu recucerirea completă a peninsulei Crimeea. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Occidentul trebuie să rămână unit, să livreze armamentul solicitat de Kiev, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească în adâncimea liniilor ruse, a precizat Hodges, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Sunt optimist. Războiul e un test al voinței și un test al logisticii. Dacă rămânem uniți și continuăm să-i sprijinim pe ucraineni cu tot ce am promis și dacă le-am dat arme precise, cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS (cu rază de acțiune de 300 de kilometri) sau drone, Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea până la finele lui august”, a spus Ben Hodges.

Generalul a arătat că, în acest moment „Crimeea e vulnerabilă și deja arată ca o capcană” pentru ruși.

„Flota rusă a Mării Negre e speriată de armele antinavă și dronele ucrainene, deci nu prea mai contează. În prezent, există două căi terestre de acces în Crimeea – podul Kerci, care a fost deja serios afectat, și ruta terestră care pornește de la țărmul Mării Azov și ajunge până în Melitopol, pe care ucrainenii au reușit deja să-l atingă cu Himars”, a arătat Hodges.

„Ucraina are nevoie, în acest moment, de trei capacități: Capacitatea de a-și apăra populația civilă și infrastructura critică de atacurile ruse; capacitatea de a putea ataca precis, de la distanță și în adâncime, pentru a putea lovi centrele de comandă și liniile de aprovizionare ruse și, în special, de a putea izola Crimeea. Au nevoie de această capacitate de a face Crimeea imposibil de apărat de către ruși; implicit, în al treilea rând, au nevoie de capacitatea de a anula «sanctuarele» armatei ruse (n.r. obiective, baze, centre etc. aflate la distanță sigură de linia frontului, deoarece nu pot fi atinse momentan de armele Kievului)”, a spus Ben Hodges.

În acest moment, lansatoarele Himars din dotarea Ucrainei pot lovi ținte aflate la cel mult 90 de kilometri distanță. „Practic, orice se află dincolo de această rază, se află în zonă de siguranță pentru Rusia”, a spus Hodges.

În plus, „cea mai importantă este capacitatea de a purta un război mobil, bazat pe operațiuni ofensive de arme întrunite, care să implice vehicule de luptă ale infanteriei, tancuri și artilerie autopropulsată”, a adăugat fostul oficial al Pentagonului.

„Trebuie să ne hotărâm că ne dorim ca Ucraina să câștige și să înțelegem că victoria Ucrainei este în avantajul nostru”

Generalul în rezervă a arătat că, atât la Washington cât și la Bruxelles, a existat până acum o „reținere” în privința susținerii tezei potrivit căreia „Ucraina trebuie să câștige”.

„„Trebuie să ne hotărâm că ne dorim ca Ucraina să câștige și să înțelegem că victoria Ucrainei este în avantajul nostru. Am auzit persoane de treabă care tot spuneau «Nu vrem ca Rusia să piardă, vrem ca Ucraina să aibă succes…», dar care niciodată nu au putut spune răspicat: «Vrem ca Ucraina să câștige, vrem să învingă Rusia». În parte, acest lucru se explică prin faptul că încă sunt mulți oameni – inteligenți și de bună credință, altminteri – care nu se pot obișnui cu ideea că Rusia poate fi de fapt învinsă și urmează a fi învinsă”, a spus Ben Hodges.

Hodges a explicat că acest gen de atitudine față de Rusia reprezintă o reminiscență a felului în care Occidentul privea (și se temea) de capacitatea militară a fostei Uniuni Sovietice, în perioada Războiului Rece.

Hodges a lăudat, în același timp, eforturile administrației americane, care a făcut până acum „o treabă excelentă” în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina.

Washingtonul a anunțat că va debloca un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce va include 59 de blindate Bradley, acestea urmând să se adauge celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise în 6 ianuarie, şi 90 blindate pentru transport de trupe Stryker, potrivit Pentagonului. De asemenea, armata americană va livra Ucrainei 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, faimosul Humvee.

Această nouă tranşă aduce la 26,7 miliarde de dolari valoarea totală a ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, de la începutul invaziei ruse în 24 februarie anul trecut.

„Dacă nu-i oprim acum pe ruși, peste 2-3-4 ani vom avea din nou aceeași conversație”

În același timp, generalul american s-a arătat surprins de faptul că rușii „după 11 luni, nu au reușit să reușească să pună la punct o structură de comandă coerentă, să aibă o unitate a lanțului de comandă – care e unul din principiile de bază ale războiului de secole – pentru a obține efecte maxime atunci când ai la dispoziție o așa forță militară, cu atât de multe capacități moderne de luptă”.

„Din fericire, nu au reușit nici până acum să-i dea de cap”, a spus Hodges.

„Cel mai mare risc e următorul: dacă nu-i oprim acum pe ruși și îi lăsăm să rămână Crimeea iar noi vom accepta negocieri, atunci ne vom pierde interesul foarte rapid, așa cum am mai făcut până. Apoi, în 2-3-4 ani vom avea din nou aceeași conversație”, a spus fostul comandant al trupelor americane în Europa. 

Articole asemănătoare

Back to top button