Franțuzesc, încătușat sau de vampir. De Ziua Internațională a Sărutului îți spunem ce semnifică cele mai importante 18 tipuri de pupici din lume
Pasional sau din fugă, sărutul a fost dintotdeauna o modalitate excelentă de ați manifesta dragostea și grija față de persoana dragă ție. Motiv pentru care, data de 6 iulie a fost instituită drept Ziua Internațională a Sărutului, marcând astfel cel mai gingaș, modest, dar și puternic gest dintre două persoane.
În lume există peste 100 de tipuri de sărut. A fost scrisă chiar și o carte despre asta – „Știința sărutului”, semnată de Sheril Kirshenbaum, în care autoarea susține că felul în care sărutăm spune multe despre noi și despre relațiile pe care le avem cu cei care fac obiectul afecțiunii astfel exprimate.
Citește și: foto | Sărutați-vă mai des! Azi este Ziua Mondială a Sărutului: 20 de curiozități despre tandrul gest
Iată cele mai des întâlnite tipuri de sărut:
Sărutul franțuzesc. E cel mai pasional și cel mai popular în rândul cuplurilor, mai ales al celor aflate la începutul relației, în care partenerii nu se mai satură unul de celălalt.
Sărutul pe fugă. Este, de obicei, sărutul practicat de parteneri când sunt în public.
Sărutul pe obraz. În multe țări, ține loc de salut între prieteni, adică înlocuiește strângerea de mână.
Sărutul în vânt. E specific cuplurilor foarte tinere, care nu locuiesc împreună și cărora le e greu să se despartă; acestea prelungesc contactul vizual după fiecare întâlnire trimițându-și „bezele”. Poate fi și începutul unui flirt.
Sărutul încătușat. Îl întâlnim la partenerii care sunt presați de timp, trebui să plece/să ajungă undeva, dar nu vor să se desprindă din sărut, pentru că sunt foarte atrași unul de celălalt și vor să se mai bucure un pic de momentul de pasiune.
Sărutul pe pleoape. I se mai spune „sărutul îngerului”. De obicei, este dat partenerului în timp ce acesta doarme. E un moment de tandrețe maximă.
Sărutul pe nas. De fapt, e pe vârful nasului și de multe ori include o mică mușcătură. E un sărut de alint, practicat, de obicei, în cuplurile tinere, și o modalitate amuzantă de a-i atrage atenția partenerului. Dacă ai apus ceva ce i-a rănit sentimentele, poate fi și un mod de a-ți cere scuze.
Sărutul pe frunte. E un sărut matern prin excelență. Arată cât de mult ții la persoana respectivă.
Sărutul pe ureche. E un sărut care binedispune și de multe ori stârnește râsul, pentru că urechea e foarte sensibilă și mulți se gâdilă. E apanajul cuplurilor, între simpli amici sau cunoștințe nu e deloc potrivit.
Sărutul pe lobul urechii. Este un sărut foarte intim, deoarece lobul urechii, în cazul majorității, e o zonă erogenă. Poate fi parte a preludiului.
Sărutul mâinii. Denotă respectul și admirația bărbatului pentru femeia întâlnită. Este un gest de curtoazie care nu se mai practică în zilele noastre decât foarte rar și mai ales de bărbații în vârstă.
Sărutul pe gât. Ca în cazul sărutului pe lobul urechii, este un gest foarte intim și poate fi parte a preludiului. Gâtul este o zonă extrem de sensibilă.
Sărutul vampir. E sărutul care lasă semne. Cel care sărută își apasă foarte tare buzele pe gâtul sau brațul partenerului și dă impresia că ar vrea să-i sugă sângele. Rezultatul: o mică vânătaie ce pare a spune „e luat, caută-ți pe altcineva”. E întâlnit în cuplurile foarte tinere.
Sărutul pe o singură buză. Cel care sărută prinde doar buza de sus sau buza de jos a partenerului. E un sprut specific celor care se iubesc cu adevărat, sunt fericiți împreună și își fac planuri de viitor.
Sărutul eschimoșilor. Partenerii nu-și folosesc buzele, ci își frecă ușor nasurile unul de celălalt. Acest tip de manifestare a afecțiunii ar fi apărut pentru că în zonele foarte reci, unde trăiesc eschimoșii, dacă-ți umezești buzele (proces inerent în cazul unui sărut), acestea ar putea apoi degera.
Sărutul cu mușcătură. Mai exact, cu o mușcătură ușoară a buzei inferioare. Trădează un caracter pasional și dificil.
Sărutul aspirator. E un sărut superpasional, puternic și de multe ori zgomotos. Inițiatorul acestui tip de sărut dă impresia că vrea să aspire buzele partenerului său – de aici și denumirea.
Sărutul cu contact corporal. Este cel mai întâlnit și cel mai echilibrat sărut. E puternic și pasional, întâlnit la cupluri mai noi sau cu vechime și folosit atât în intimitate, cât și în public.
De menținonat că sărutul aduce schimbări benefice la nivelul creierului, dar poate fi sursa unor boli contagioase. Pupicii au calitatea de a elibera adrenalină și noradrenalină în fluxul sangvin, ceea ce provoacă o serie de schimbări fizice benefice pentru circulația sangvină, impulsionând ușor pulsul și tensiunea sangvină. Un sărut poate arde între 2-3 calorii pe minut. În timpul sărutului se eliberează endorfină, ceea ce ajută la eliminarea stresului și producerea unei stări de bine și relaxare. Sărutul ajută la creșterea auto-stimei, la tonifierea mușchilor faciali, la degajarea anestezicului prezent în salivă, reglează nivelul colesterolului în sânge și ajută metabolismul.
Pe de altă parte, însă, prin sărut, din cauza intrării în contact a tegumentelor, mucoaselor și a salivei, se pot transmite diferite boli microbiene. De asemenea, rănile sângerânde de la nivelul gurii (gingii, buze, limbă, etc) pot fi un factor de transmitere a unor viruși periculoși, cum ar fi virusul HIV, virusul B sau C. Prin sărut se pot transmite viroze, gripa, mononucleoză infecțioasă, infecții ale tractului respirator, herpes, gingivite, candidoza bucală sau meningita.