fbpx

Franţa: Preşedintele Macron vrea ca reforma pensiilor să intre în vigoare până la finalul anului 2023

Reforma sistemului de pensii din Franţa, extrem de contestată în ultimele zile, va trebui să ”intre în vigoare până la finalul anului întrucât ea este necesară”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu acordat miercuri posturilor de televiziune TF1 şi France2, transmite Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

”Această reformă este necesară chiar dacă nu îmi face plăcere; aş fi vrut să nu o fac, dar mi-am luat angajamentul că o voi face. Nu există 100 de căi pentru a echilibra conturile. Această reformă este necesară”, a declarat şeful statului francez.

El a subliniat că ”violenţa extremă” care a caracterizat protestele din Franţa în ultimele zile este inacceptabilă.

Zeci de persoane au fost arestate în Franţa după proteste sporadice izbucnite la câteva ore după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit, cu un scor strâns, unei moţiuni de cenzură în parlament în legătură cu profund nepopulara reformă a pensiilor.

Dacă moţiunea ar fi trecut, guvernul condus de Elisabeth Borne ar fi fost demis şi s-ar fi pus capăt legii prin care vârsta de pensionare creşte de la 62 la 64 de ani.

Furia nu s-a domolit însă – protestatari au ieşit în stradă în multe oraşe, deputaţi din opoziţie au promis să forţeze retragerea reformei şi sindicatele pregătesc o nouă zi de mobilizare naţională pentru joi.

Pe unele din celebrele bulevarde din centrul Parisului, pompierii s-au luptat să stingă grămezile de gunoi, rămase nestrânse de mai multe zile din cauza grevelor şi cărora protestatarii le-au dat foc.

Articole asemănătoare

Back to top button