fbpx

foto, video | Un tricolor imens a acoperit străzile Chișinăului. Mai mulți moldoveni au marcat 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România

La 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, zeci de unioniști au ieșit în stradă, organizându-se într-un marș cu piese românești și tricoloruri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Marșul început la Cimitirul Eroilor din capitală a continuat până în Piața Marii Adunări Naționale, unde au răsunat faimoasele cântece a soților Teodorovici. De asemenea, organizatorii au fluturat pe străzile Chișinăului un tricolor cu o lungime de 101 metri în cinstea aniversării de la marele eveniment.

Încă la etapa de organizare a marșului, unioniștii i-au invitat pe toți la acest manifest, argumentând și scopul evenimentului.

„La 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Chișinăul va fi în culorile tricolorului. Vrem să transmitem mesajul că Republica Moldova simte românește. Îi așteptăm alături de noi pe toți”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.

Mai mulți ani consecutiv, organizațiile unioniste din Republica Moldova marchează cu fast aniversarea Marii Uniri. Anul trecut, pentru aniversarea celor 100 de ani a fost improvizat „Sfatul Țării” pentru a reproduce evenimentul rămas în istorie, urmat de un marș la care au participat mii de oameni.

Informăm, în context, că pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”.

Articole asemănătoare

Back to top button