fbpx

foto, video | Un tânăr din Kenya – cel mai bun profesor din lume în 2019. Premiul de un milion de dolari îl va dona școlii și elevilor

Chiar dacă nu muncește în cele mai bune condiții, zi de zi încearcă să crească o generație inteligentă, care să poată schimba țara ai cărei cetățeni sunt. Este vorba despre Peter Tabichi – un tânăr din Kenya, care a fost desemnat cel mai bun profesor în anul 2019.

Dascălul a concurat cu 10.000 de alți profesori din 179 de țări ale lumii. Unul dintre lucrurile care i-a adus marele trofeu, dar și un milion de dolari, este faptul că profesorul activează într-un sat în care cei mai mulți dintre copii suferă de surditate. Cu toate acestea, învățăceii săi sunt cunoscuți pentru numeroase victorii la competițiile științifice internaționale.

La școala lui Peter, există un profesor pentru 58 de elevi și doar un singur calculator, iar pentru a ajunge la lecții, mulți elevi trebuie să depășească distanțe considerabile, prin ploi și furtună. Majoritatea copiilor provin din familii sărace sau monoparentale, orfane. Școala nu are finanțare, astfel încât Peter dă 80% din venitul său pentru uniforme școlare, manuale și rechizite școlare. Până la urmă, predarea într-o astfel de școală a devenit un act de caritate.

„Această victorie nu-mi aparține: demonstrează realizările minților tinere. Sunt aici numai pentru succesul studenților mei. Premiul le dă o șansă. Înseamnă că nu au limite”, a spus Peter.

Peter spune că folosește diferite metode de motivație în instruire, deoarece secretul succesului este credința în puterea proprie. Toată lumea poate găsi o soluție și să se simtă încrezătoare. Petru îi învață pe copii să privească lucrurile din diferite unghiuri, transmite presa străină. De aceea, mai multe tipuri de proiecte sunt populare în școală, unde elevii pot organiza independent întregul proces și pot analiza rezultatul.

Cu banii câștigați, Peter vrea să achiziționeze computere, să creeze un laborator științific și noi proiecte care pot aduce beneficii oamenilor. De exemplu, Petru dorește să-i învețe pe elevi cum să crească culturile rezistente la secetă și un astfel de proiect este vital pentru Africa.

Concursul „Global Teacher Prize”, care desemnează „Cel mai bun profesor din lume”, este organizat în fiecare an de „Varkey Foundation”, o organizație fondată în 2015 de familia Varkey, alcătuită din indieni care au imigrat în anii 1950 în Emiratele Arabe Unite, pe atunci sub protectorat britanic.

Membrii acestei familii au făcut avere creând reţele de şcoli private, la început destinate copiilor expatriaţilor occidentali sau indieni care s-au mutat în Golful Persic graţie „boom”-ului petrolier. În 2019, ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Dubai, iar numele câștigătorului a fost anunțat de actorul Hugh Jackman.

Articole asemănătoare

Back to top button