fbpx

foto, video | Știați că… dansul a apărut 9000 de ani în urmă? Află cinci curiozități fascinante despre această artă, sărbătorită astăzi

Havelock Ellis spunea așa: „Dansul este cea mai elevată, cea mai emoționantă, cea mai frumoasă dintre arte, pentru că nu este doar translatare sau abstractizare din viață. Este chiar viață”. Astăzi, 29 aprilie, această frumoasă artă este sărbătorită.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cuvântul „dans” provine din limba sanscrită și se traduce ca „tensiune”. Cu alte cuvinte, această artă a fost dintotdeauna un mod prin care oamenii s-au eliberat din mreaja emoțiilor negative și au scăpat de tensiunea emoțională. Nu de altfel, dar dansul a apărut aproximativ 9000 de ani în urmă, în India.

Studiile arheologice arată că mișcarea ritmică a părților corpului a reprezentat prima formă de exprimare a emoțiilor și a credinței. Această artă este o bună alternativă a fitnessului. Specialiștii afirmă că o oră de dans poate arde între 500 și 700 de calorii.

Dansatorii profesioniști pot arde într-un concert, de trei ore, atâtea calorii cât un atlet care aleargă 28 de km sau un fotbalist care joacă un meci.

Instituții medicale de prestigiu au analizat efectele dansului asupra sănătății fizice și psihologice. Rezultatele au arătat că cei care practică intens acest sport au o imunitate bună, nu suferă de anxietate sau depresie și, de asemenea, sunt puține șanse să sufere vreodată de complicații cardiovasculare.

Foto: pixabay.com

Efectele pozitive ale dansului nu se opresc aici. Această activitate fizică îmbunătățește funcțiile cerebrale, memoria și previne apariția bolii Alzheimer.

Există tipuri de dans concepute special pentru persoanele cu dizabilități. Acestea sunt destul de populare în Europa, fiind incluse chiar și în concursuri. Dansul este considerat și o bună terapie de cuplu. Mișcările apropiate îi fac pe parteneri să se cunoască mai bine, să-și testeze limitele și să aibă mai multă încredere unul în celălalt.

 

Această activitate fizică îmbunătățește digestia, deoarece stimulează majoritatea mușchilor, inclusiv cei situați în zona abdominală.

Cât de banal nu ar suna, însă dansul ne face mai fericiți. Nu este de mirare că cei care încep să practice acest sport, nu mai doresc să renunțe. Specialiștii afirmă că, în timpul dansului, crește secreția de endorfine la nivelul creierului.

Endorfinele sunt răspunsul sistemului nervos la durere sau stres. Aceste substanțe chimice au rolul de a calma durerea și de a impulsiona starea de bine. Mai sunt numite și „hormonul fericirii”.

„Dansează ca și cum te vede nimeni, iubește ca și cum nu ai fost niciodată rănit, cântă ca și cum nu te-ar auzi nimeni, trăiește ca și cum ai fi singurul om de pe pământ” – Mark Twain

Felicitări cu ocazia Zilei Dansului tuturor celor care se regăsesc în această artă!❤

Citește și: Gest emoționant de Ziua Dansului! Moldovenii îndrăgostiți de artă au mulțumit „salvatorilor de vieți” pe ritmuri muzicale

Articole asemănătoare

Back to top button