foto, video | Pentru unii doar plastic, pentru alții – artă. Un grup de tineri din Moldova transformă deșeurile în picturi și obiecte decorative
Un grup de tineri încearcă să învețe oamenii din societate că plasticul ne sufocă planeta și că consumul excesiv și risipirea resurselor contribuie la crearea unui viitor periculos. Totuși, echipa a găsit o metodă originală de a transmite acest mesaj, și anume, transformă deșeurile în artă și obiecte de decor.
Un grup de studenți din diferite domenii, precum artă, economie, sport, filologie, inspirați de mișcarea globală Precious Plastic au hotărât să lanseze în Moldova un atelier de reciclare a plasticului, învățând din tutoriale de pe Youtube cum se asamblează utilajele de prelucrare a deșeurilor și ce presupune reutilizarea materialelor.
„Pe cât de diferiți suntem, pe atât de tare suntem uniți de o viziune: nu putem sta indiferenți în timp ce plasticul ne sufocă casa – fie că e vorba de satele, orașele, țările noastre sau planeta-mamă în general. Înainte de lansarea atelierului aveam pieptul plin de optimism și determinarea de a transforma în realitate conceptul Tinerii pentru EcoPlastic (TEP)”, spun membrii organizației.
În cadrul la TEP, membrii și-au pus drept scop să sensibilizeze societatea în legătură cu problema deșeurilor și a consumului iresponsabil de plastic. Tinerii reciclează și reintroduc pe piața de consum plasticul uzat, pentru ca acesta să fie valorificat, nu aruncat.
Din deșeurile colectate membrii TEP transformă plasticul în adevărate opere de artă, de la picturile lui Van Gogh până la obiecte de uz, precum vaze, stative sau, pur și simplu, obiecte decorative.