fbpx

foto, video | Încă o stradă din capitală a ieșit din beznă. Aseară, a fost inaugurat iluminatul public pe Calea Ieșilor

Ieri a fost inaugurat iluminatul public stradal pe Calea Ieșilor din sectorul Buiucani, aceasta fiind cea de-a 10-a stradă iluminată în acest an, în cadrul unui proiect lansat de primăria capitalei.

Lucrările au vizat înlocuirea a 156 corpuri de iluminat pe bază de LED, schimbarea cablului de alimentare și a consolelor pe o lungime de aproximativ trei kilometri de drum. Lucrările au costat peste două milioane de lei.

Ruslan Codreanu a menționat că în doar cinci luni au fost realizate schimbări pe care chișinăuienii le așteaptă de mai bine de trei decenii.

„Proiectul a fost executat calitativ și în termeni restrânși, iar pentru aceasta le mulțumesc colegilor și antreprenorului. Este un exemplu de implicare și valorificare eficientă a banilor publici. Am să continui să iluminez orașul pentru ca locuitorii Chișinăului să se simtă în siguranță”, a spus primarul general interimar.

E de menționat că iluminatul public stradal a fost modernizat pe bd. Mircea cel Bătrân, str. Alba – Iulia, str. Ciuflea, Viaduct, str. Kiev, șos. Muncești, bd. Moscova, drumul de acces Budești – 2 și Calea Moșilor. În cadrul proiectului au fost reabilitați 27 km de rețea, cu montarea a 500 de piloni noi și instalarea a peste 1500 de becuri LED. Costul total al proiectului de reabilitare a iluminatului pe cele zece străzi principale din oraș este 14,3 milioane de lei, surse financiare prevăzute în bugetul municipal.

În anul 2018 au fost efectuate investiții la capitolul iluminat public, în valoare de 11 milioane de lei, și pe Aleea Nicolae Costin, în parcurile „La Izvor”, „Râșcani” și „Valea Trandafirilor” și pe străzile Mihai Viteazul și Ion Creangă.

De asemenea, pe parcursul anului 2019 sunt planificate lucrări de extindere a rețelei de iluminat public și în curțile de blocuri din sectoarele Botanica, Râșcani și Ciocana, pentru care au fost alocate 3,3 milioane de lei.

Totodată, responsabilii spun că instalarea iluminatului pe bază LED reduce cu aproximativ 50% cheltuielile pentru consumul de electricitate, iar banii care vor fi economisiți, nemijlocit, vor fi utilizați la modernizarea orașului.

Articole asemănătoare

Back to top button