fbpx

foto | Turnul de apă din Chișinău, desemnat unul dintre cele mai interesante obiecte arhitecturale din țările CSI

Glavgosexpertiza, principala organizație pe lângă Departamentul de Expertiză din Rusia, a prezentat cele mai interesante obiective arhitecturale din țările CSI. Așadar, experții au inclus în recenzie și clădirea Turnului de apă de la Chișinău, unde se află muzeul de istorie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Există multe biserici ortodoxe în Chișinău care sunt protejate ca monumente culturale. Una dintre cele mai interesante clădiri industriale din capitala Republicii Moldova este turnul de apă construit în 1892 de arhitectul Alexander Bernardazzi.

Odată cu finalizarea construcției sale, un sistem de alimentare cu apă a fost pus în funcțiune pentru prima dată în oraș. Turnul, ridicat în stil eclectic, a rezistat tuturor cutremurelor care au avut loc în Chișinău în ultimii aproape 130 de ani. În 1985 a fost recunoscut ca monument de arhitectură industrială.

Astăzi, clădirea turnului de apă găzduiește muzeul istoric al orașului, unde puteți afla cum a fost construit și dezvoltat Chișinăul, începând cu secolul al XV-lea ”, scrie portalul întreprinderii de stat din Rusia a Departamentului principal de expertiză de stat.

Istoria clădirii

Turnul de apă (supranumit Castelul de apă) a fost zidit la sfârșitul secolului al XIX-lea după un proiect întocmit de Alexander Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului de la acea perioadă. Muzeul este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece aici la început își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial.

În prezent, turnul găzduiește expoziția „Istoria orașului”, exponatele căreia datează din intervalul secolului XV-XX. De asemenea, pe ultimul nivel al castelului de apă se organizează deseori expoziții de picturi, fotografii, vernisaje, și chiar concerte.

Odată cu construcția turnului a apărut și prima rețea de canalizare din Chișinău, elaborată pe timpurile primarului Carol Schmidt. Acesta alimenta cu apă zona centrală a orașului, cu o capacitate de 200 mii de căldări de apă pe zi.

Din 1892 până în 1940, clădirea a servit drept turn de apă, iar din 1940 a fost folosită ca turnul pompierilor (în foișorul de foc de la nivelul superior se afla cisterna cu apă), alături localizându-se unitatea de pompieri. Ca un muzeu al orașului Chișinău, turnul a început să lucreze în anul 1971.


Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button