foto | Terapia prin teatru: Ce este dramaterapia și ce beneficii are
Atelierul Dramaterapia se desfășoară în perioada 27 septembrie – 04 octombrie, 2023, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Participanții învață tehnici de dezvoltare a exprimării și a comunicării prin teatru.
Pe data de 02 octombrie și 03 octombrie, 2023, Atelierul va fi susținut pentru actori, oameni de teatru și alți doritori să participe. Aceștea vor experimenta Dramaterapia prin utilizarea teatrului, a improvizaţiei, a jocului de rol, a muzicii şi mişcării, a poveştilor, ritualurilor şi jocurilor dramatice pentru consolidarea echipelor, îmbunatățirea comunicării între membri, pentru găsirea unor modalități creative de gestionare a unor situatii conflictuale personale și interpersonale.
Dramaterapia este utilizată de cele mai multe ori pentru a ajuta oamenii:
– să obţină catharsisul și să- şi exteriorizeze gândurile, trăirile şi emoţiile, printr-o comunicare ușoară și clară;
– să devină conştienţi de valoarea sinelui, identificând, acceptând, rezolvând și depășind careva traume;
– să înţeleagă sensul, semnificaţia şi rezonanţa unor simboluri personale;
– să exploreze şi să depăşească unele pattern-uri de relaţionare şi comunicare nesănătoase;
– sa acceseze și să-și valorifice resursele interioare;
Evenimnentul este susținut de Victoria Ștefaniuc, dramaterapeut, membră a sindicatului arterapeurilor din Franța, membră a Asociației de Dramaterapie din Franța, acriță, regizoare, fondatoarea Asociației Teatrale moldo-francofone „Balkoucha” în incinta Facultății de Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia.
La acest DRAMATERAPIA – tehnici de dezvoltare a exprimării și a comunicării prin teatru –sunt implicați mai mulți specialișt și anume: Angela COJUHARI, medic psihiatru, psihodramaterapeut; Elena Bîceva, doctor în Psihologie, Președintă a Asociației de Gestalt Terapie și Psihodrama în Republica Moldova, Directoarea Centrului de psihologie PsychologyProf; Tamara ABABII, actriță, administratoarea Teatrului Playback Chernila.
În lista participanților se numără studenții programelor de studii Regie, Coregrafie, Dramaturgie și Scenaristică, Culturologie, Multimedia și Facultatea Artă Muzicală.
Proiectul este realizat în cadrul Subprogramului proiecte inovative ale diasporei, care este parte a Programului Diaspora Engangement Hub, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Birolului relații cu diaspora și finațat din bugetul de stat.