foto | Stejarul lui Ștefan cel Mare, Mănăstirea Căpriana și conacul Ralli: Patru locuri pe care să le vezi dacă ajungi în raionul Strășeni

Moldova are o mulțime de locuri frumoase, dar puțini dintre noi le cunosc. De la Năslavcea la Giurgiulești, în fiecare localitate putem găsi ceva deosebit, care să ne topească inima și să ne facă mândri că ne-am născut pe acest pământ.
De data aceasta, ZUGO vă recomandă să vizitați raionul Strășeni. Găsiți stejarii seculari de la Cojușna, biserica veche de la Vorniceni și vizitați locul unde Pușkin s-ar fi inspirat pentru poemul „Țiganii”.
1. Mănăstirile din Căpriana, Sireți, Vărzărești, Condrița și Țigănești – Dacă căutați liniște și aveți poftă de spiritualitate, opriți-vă la mănăstirile din raionul Strășeni. Admirați construcțiile mai vechi și mai noi, respirați aerul curat din apropierea codrilor seculari și adunați energie pentru mult timp înainte.
2. Biserica veche din satul Vorniceni – Monumentul este înscris în lista edificiilor de importanță națională, iar unele surse spun că acesta ar fi fost construit în jurul anului 1697. Construcția are forma unei corăbii, este construită din lemn și tencuită, iar în interior s-ar păstra câteva icoane vechi.
3. Conacul Ralli – În vara anului 1821, Puşkin a fost invitat de familia boierului Ralli să viziteze conacul din satul Dolna. Potrivit unor memorii, poetul s-a oprit pentru puțin timp într-o tabără de ţigani, unde s-a îndrăgostit și s-a inspirat pentru poemul „Ţiganii”. Ulterior, în perioada sovietică conacul a devenit filială a casei muzeu A. S. Pușkin.
4. Stejarul lui Ștefan ce Mare – Legendele spun că aproximativ cu 700 de ani în urmă, Ştefan cel Mare a dus o luptă grea cu tătarii în acele locuri. Potrivit obiceiului, după fiecare bătălie câștigată, domnitorul înălța o biserică sau o mănăstire. Așadar, Ștefan a construit o biserică de lemn la marginea satului, lângă un stejar tânăr, sub care s-ar fi odihnit după ce și-a doborât dușmanii.