fbpx

foto | Se apropie vacanța și planifici o călătorie? Vezi top 10 cele mai frumoase destinații din lume incluse în patrimoniul UNESCO

UNESCO este o organizație care are grijă de pacea și securitatea lumii prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații. Aceasta militează pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile fundamentele ale omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu toate acestea, contextele în care este cunoscută mai bine organizația sunt legate de Lista Patrimoniului Cultural, prețiosul inventar al locurilor ce conservă cele mai semnificative vestigii naturale și culturale ale umanității.

În prezent există 209 situri naturale pe Lista Patrimoniului Mondial, iar ZUGO a selectat 10 dintre ele pentru a vă atrage să vizitați cele mai frumoase minuni ale Pământului.

Dorset și Coasta East Devon, Regatul Unit

Una dintre cele mai frumoase destinații turistice incluse în patrimoniul UNESCO este Coasta East Deavon din Dorset, cunoscută mai degrabă drept Coasta Jurasică.

Stâncile sculptate în argilă roșiatică, plajele încrustate cu fosile de dinozauri timpurii, golfurile tăcute, pășunile bogate și sătucurile romantice, toate acestea alcătuiesc linia nesfârșită a țărmului.

Foto: blogcalator.ro

Sanctuarele urșilor panda uriași din provincia Sichuan, China

Ursul panda, unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți rezidenți ai planetei, se află chiar în adâncurile provinciei Sichuan din sud-estul Chinei, înconjurat de parcuri întinse și munți acoperiți de zăpadă. Sanctuarele urșilor panda uriași de aici adăpostesc mai bine de 30% dintre reprezentanții acestei specii atât de vulnerabile.

Rar pot fi văzuți în libertate, dar în Rezervația Naturală Wolong, unul dintre cele mai importante centre de reproducere din țară, poți să-ți încânți privirea cu 150 dintre ei.

Foto: eco-business.com

Peșterile Aggtelek Karst și Sloval Karst, Ungaria/Slovacia

Întinzându-se pe granița dintre Ungaria și Slovacia, cele nu mai puțin de 712 peșteri Aggtelek Karst și Slovak Karst formează cel mai extins sistem de peșteri din Europa Centrală. Nu doar structurile și habitatele diferite fac din acest loc unul de seamă, dar și zecile de milioane de ani care i-au trebuit Naturii pentru a-l desăvârși.

Foto: momondo.net

Pădurea Białowieża, Polonia/Belarus

Virgina pădure Białowieża, care se întinde de-a lungul graniței Poloniei cu Belarus, este una dintre cele puțin-rămase comori naturale, numite „păduri primare”, neîntinate încă de mâna omului. Ea este casa a peste 900 de bizoni europeni, a lupilor, bufnițelor, elanilor și cerbilor care alcătuiesc 25% din întreaga populație de bizoni a lumii, scrie momondo.

Foto: wallpaperstock.net

Deșertul Lut, Iran

În sud-estul Iranului se ascunde o altă destinație pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, într-atât de uscată și fierbinte, încât a atins cea mai ridicată temperatură a Pământului: de 70° C. În vreme ce partea estică este îmbrăcată în câmpii de sare, centrul este decorat cu creste și brazde paralele, cu care vântul își face meandrele după bunul plac.

Foto: Secret Compass

Muntele Etna, Italia 

Circa 200 de erupții au fost înregistrate de vulcanul muntelui Etna din 1500 î.Hr. până în prezent. Mergând de-a lungul zonei vulcanice, pot fi observate diversele forme modelate de lavă de-a lungul timpului.

Foto: magical-planet.com

Parcul Național Yosemite, SUA

În afară de diversitatea geologică și biologică, Yosemite mai găzduiește și dovezile locuirii de către oameni cu vreo 10.000 de ani în urmă, indigeni care se autointitulau Ahwahneechee.

În Valea Yosemite se poate vizita un sătuc complet reconstruit cu sweathouse-uri, hambare-ghindă, case ceremoniale și chiar casa bucătarului șef.

Indiferent dacă alegi să îmbrățișezi un sequoia bătrân de 2000 de ani, să escaladezi muntele Half Dome sau să faci un picnic în pajiștea El Capitan, orice activitate în Yosemite este inspirațională.

Foto: nationalgeographic.com

Delta Dunării, România

Una dintre cele mai spectaculoase și mai neatinse delte ale lumii, cea a Dunării este un paradis pentru iubitorii de natură și amatorii de păsări, întrucât peste 300 de specii, în frunte cu pelicanul alb, au casa aici.

Foto: momondo.net

Lacul Baikal, Rusia

Situat în periferiile cele mai adânci ale Siberiei, Baikal este cel mai vechi, mai adânc și mai extins lac cu apă dulce din lume.

Acest bazin conține cea mai limpede și mai albastră apă și este singurul loc din lume unde viețuiesc focile de apă dulce. Încă rămâne un mister cum au reușit ele să-și croiască drum spre Baikal, dar cea mai plauzibilă teorie postulează faptul că această focă artistă se trage din foca inel, fiind izolată aici de mai bine de o jumătate de milion de ani.

Foto: best-of-russia.net

Golful Ha Long, Vietnam

Legenda spune că un dragon uriaș a coborât din munte până în mijlocul mării, a sfârtecat cu furie marii piloni de calcar și insulițele dimprejur și a creat Golful Ha Long (numit și Golful Dragonului). Situat în golful-părinte Tonkin, Ha Long este în topul atracțiilor turistice vietnameze, datorită celor 1600 de insule și insulițe care alcătuiesc peisajul marin.

Foto: escape.com.au

Articole asemănătoare

Back to top button