foto | Profesiile nu au gen, iar ele vor să revoluționeze domeniul IT: Experiența participantelor la tabăra GirlsGoIT
Au creat site-uri de catering dedicate turismului Republicii Moldova, ghiveciuri inteligente sau aplicații unde poți primi răspunsul la orice întrebare legată de tehnologiile informaționale. Sunt doar câteva dintre proiectele pe care le-au prezentat cele 100 de fete la finalizarea Taberei de vară GirlsGoIT.
Cel mai solicitat track din acest an a fost UI/UX Design, un domeniu promițător pentru dezvoltarea tehnologiilor. Mai exact, fetele au învățat cum să creeze designul pentru paginile web, utilizând Figma. Fetele au deprins și cunoștințe de HTML/CSS și Javascript.
„Anul trecut am participat la prima ediție și mi-a plăcut atât de mult încât astăzi sunt aici pentru a doua oară. Dacă anul trecut am ales Fronted Static și am învățat HTML și CSS, anul acesta am decis să-mi aprofundez cunoștințele și am ales track-ul Fronted Dynamic, unde am învățat Javascript. Am ales anume această disciplină, deoarece un site web nu poate fi creat fără aceste elemente. Studiez la Colegiul de Informatică și sunt foarte încântată de tot ce am învățat aici”, a spus participanta la ediția din acest an, Ana-Alberta Borcan.
„Am învățat foarte multe lucruri noi și am avut o colaborarea eficientă cu echipa mea. Cel mai complicat a fost să găsim un obiectiv comun, dar am reușit cu ajutorul mentorilor. Am ales să dezvoltăm un site web pentru programatorii care vor să-și împărtășească experiența și totodată să vină în ajutorul celor pasionați de programare, care au anumite neclarități. Participarea la această tabără este mai mult decât o ghidare în carieră. Este o oportunitate spre domeniul IT pe care vreau să îl îmbrățișez”, ne-a spus participanta Laura Vizitiu.
GirlsGoIT: Proiectul ce învață tinerele să avanseze în domeniul IT
Timp de 10 zile, tinerele participante nu doar au analizat baze de date, dar au creat propriile sisteme. Maria-Cristina Codreanu și Irina Nicolaev au analizat un set de date utilizând tehnici de machine learning. Astfel, au creat o bază de date destinată pacienților cu probleme la ficat.
„Ne-am gândit mult la această idee pe care am dezvoltat-o împreună cu mentorul. Dataset-ul pe care l-am utilizat a fost baza proiectului nostru. Acesta ne-a ajutat să analizăm și să selectăm datele necesare pentru a crea propriul set de date. Acesta soluționează problema separării pacienților care sunt bolnavi de ficat și cei care sunt sănătoși. Coloana pe care am analizat-o ne-a ajutat să separăm aceste două categorii de pacienți. Pe lângă aceasta, am analizat contextul bolii de ficat, dar și alți factori externi care ne-au ajutat să determinăm valorile necesare pentru a separa aceste două categorii”, a explicat o altă participantă, Maria-Cristina Codreanu.
Irina Nicolaev spune că experiența în această tabără a scos-o din zona de confort, iar pe lângă lecțiile legate de tehnologiile informaționale, a învățat ce înseamnă lucrul în echipă. „Sunt studentă chiar la specialitatea Data Science, din acest motiv am ales și acest track. Analiza datelor este foarte importantă și necesară în orice domeniu nu doar IT. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult este că am ieșit din zona de confort, am lucrat în echipă și am în învățat foarte multe informații interesante despre domeniul pe care am ales să-l studiez”.
Cele 100 de participante au fost încurajate să nu se teamă de provocările din domeniul IT de o echipă de mentori. Mai mult, proiectul GirlsGoIT oferă participantelor o dezvoltare continuă. După absolvirea Taberei de Vară, acestea pot deveni ambasadoare sau chiar mentore în cadrul programului.
Cătălin Drogoman este membrul Clubului Ingineresc Micro Lab de la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar în aceste zile a fost mentorul echipelor în lumea tehnologiilor inovative. „Sunt unul din mentorii la track-ul Prototipare, mai exact am fost responsabil de modelarea 3D. Acest proiect este foarte important pentru fetele care au ales domeniul IT. Echipele s-au descurcat foarte bine și au venit cu idei ingenioase. Un alt mare beneficiu este că ele pot aplica la programele de internship la una din organizațiile care sunt în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei”.
„Mă bucur enorm de mult că sub îndrumarea mentorilor, fetele au reușit să pună în practică ce au învățat și au creat un produs final. Mai mult, participarea la această tabără le deschide oportunitatea pentru câteva stagii de practică. Partenerii de la Amdaris ne oferă 10 locuri pentru Software Development. Echipa IA în Acțiune oferă stagii de practică pentru Date Science, iar fetele care vor fi selectate pentru stagiile din cadrul Micro Lab vor lucra la proiecte IoT, fiecare dintre ele oferind oportunitatea de a lucra la proiecte care vin să soluționeze o problemă din comunitate. Suntem mândri de participantele noastre și la fel ca și în edițiile anterioare am reușit să împuternicim fetele în domeniul IT”, ne-a spus Irina Bîtca, manager proiect GirlGoIT.
Tabăra de vară GirlsGoIT, ediția a X-a, s-a desfășurat la Chișinău în perioada 19-28 iulie. Participarea la tabăra de vară este gratuită și are scopul de a încuraja tinerele să descopere tehnologiile informaționale prin educație. 3200 de fete din toată Republica Moldova au participat în cadrul celor zece ani de activitate a proiectului.