fbpx

foto | Prima noapte a arborelui solar de pe Grigore Vieru. Cum arată instalația după lăsarea întunericului?

Chișinăul se modernizează tot mai mult. Pe bulevardul Grigore Vieru, dar și pe bulevardul Mircea cel Bătrân au fost instalați doi arbori solari, care nu doar că oferă numeroase facilități chișinăuienilor, dar adaugă și un farmec aparte capitalei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Instalațiile moderne oferă posibilitate locuitorilor să-și încarce gratis gadgeturile cu energia electrică produsă din lumina soarelui, beneficiind totodată de acces nelimitat la internet. În timpul nopții, arborii luminează datorită energiei acumulate ziua de la soare.

În apropierea arborelui solar de bd. Grigore Vieru muncitorii au început și amenajarea unei cișmele, pentru ca beneficiarii să aibă unde-și potoli setea. Lucrările de instalare a dispozitivelor fotovoltaice sunt executate de o companie specializată din Croația.

Arborii au încorporate 18 module fotovoltaice care generează zilnic 800 Wh energie electrică din surse regenerabile. Menționăm că instalațiile fotovoltaice dispun de 6 terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, dar și de 6 prize obișnuite (de 230V) pentru încărcarea calculatoarelor, trotinetelor/bicicletelor electrice.

Proiectul este realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Primăria Chișinău, în cadrul Proiectului „Orașe Verzi Durabile”. Locurile de amplasare a arborilor solari au fost propuse și validate de chişinăuieni, fiind ulterior aprobate de municipalitate. Amenajarea arborilor solari este un proiect regional al PNUD, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button