fbpx

foto, video | O fi cea mai modernă instalație de pe străzile Chișinăului? Primul arbore solar, montat la Ciocana

Primul arbore fotovoltaic a fost montat în capitală. Instalația modernă se găsește pe bd. Mircea cel Bătrân și va oferi posibilitate locuitorilor să-și încarce gratis telefoanele mobile cu energia electrică produsă din lumina soarelui. De asemenea, aici va fi și acces nelimitat la internet.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Primăria municipiului Chişinău informează că au început lucrările de instalare și a celui de-al doilea arbore fotovoltaic în capitală, pe aleea pietonală din bd. Grigore Vieru. Totodată, în paralel, serviciile municipale au început amenajarea unei cișmele în preajma arborelui solar, pentru ca beneficiarii să aibă unde-și potoli setea. Lucrările de instalare a dispozitivelor fotovoltaice sunt executate de o companie specializată din Croația.

Arborii vor avea încorporate 18 module fotovoltaice care vor genera zilnic 800 Wh energie electrică din surse regenerabile. De asemenea, copacii solari vor ilumina decorativ împrejurimile, datorită energiei acumulate ziua de la soare. Menționăm că instalațiile fotovoltaice dispun de 6 terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, dar și de 6 prize obișnuite (de 230V) pentru încărcarea calculatoarelor, trotinetelor/bicicletelor electrice.

Proiectul este realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Primăria Chișinău, în cadrul Proiectului „Orașe Verzi Durabile”. Locurile de amplasare a arborilor solari au fost propuse și validate de chişinăuieni, fiind ulterior aprobate de municipalitate. Amenajarea arborilor solari este un proiect regional al PNUD, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button