foto | Povestea unui medic care salvează vieți după ce s-a vindecat de coronavirus

Victor Țurcanu este unul dintre medicii din Republica Moldova care îmbracă zi de zi halatul alb și își riscă viața pentru sănătatea celor aflați la ananghie. Înainte de a fi diagnosticat cu noul coronavirus, Victor a salvat 70 de persoane care erau infectate.
Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, este medic anesteziolog-reanimatolog. Acesta a lucrat timp de doi ani în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar mai apoi și-a continuat activitatea în Secția Anesteziologie. Din luna martie curent a devenit Șeful Secției Terapie Intensivă Generală 1, din cadrul aceleiași instituții medicale.
Într-un interviu acordat pentru Lena Aftenii, Victor Țurcanu a relatat că el și colegii săi sunt nevoiți să ia decizii spontane. Cifra pacienților pe care i-a tratat de coronavirus ajunge la 70, iar în secția pe care o conduce se lucrează pe două fronturi. Pe primul se luptă pentru viața pacientului, iar pe al doilea se lucrează cu fiecare bolnav la nivel psiho-emoţional.
„Contează foarte mult ca pacientul să fie bine emoțional, să depășească atacurile de panică și să vrea să lupte pentru viață. Toți care ajung aici sunt derutați, iar noi lucrăm cu fiecare în parte și-i insuflăm încrederea. Plus la toate, zilnic ținem legătura cu rudele lor și le raportăm despre starea de sănătate a celor dragi”, spune medicul.
Până a aflat că s-a infectat cu noul coronavirus, Victor Țurcanu a lucrat în focar zi de zi. În perioada tratamentului, acesta a fost plăcut surprins de grija pe care i-o purtau proprii pacienți.
De pe 1 iulie, Victor a revenit la muncă. Acesta este motivat să lupte pentru viața fiecărui pacient, chiar dacă nu e convins de ipoteza precum că ar avea anticorpi la coronavirus.
„Nu este demonstrat că dacă ne-am îmbolnăvit o dată, deja avem imunitate la acest virus. Da, organismul are anticorpi, însă totul depinde de imunitate”, susține specialistul.
Victor Țurcanu consideră că insuficiența paturilor în instituțiile medicale nu este cea mai gravă problemă a sistemului. Pe primul plan se află medicii, care deja sunt epuizați.
„Când te gândești că lupți o lună ori două e altceva, însă situația se întinde și nu se știe cât va dura. Eu, prin prisma a două perechi de ochi, de medic și de pacient, pot spune că nu-i de glumă. Îi îndemn pe oameni să fie prudenți și să aibă grijă de sănătatea lor”, a spus la final medicul.