fbpx

foto | O tânără designeră din Moldova dezbate stereotipurile de gen prin proiectul ANDROGIN

Otilia Mihailov este o tânără designeră care a creat proiectul A N D R O G I N la prima ediție Fashion Project, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Ținuta, cu aceeași denumire ca și cea a proiectului, reprezintă brandul – cel nediscriminator, cu identitate istorică și suflu modern, unde distincția de normă este redefinită.

Fiind inspirată de stereotipurile de gen din societate, tânăra creatoare a decis să vorbească despre deconstrucția acestora prin modă. Ea susține că, astăzi, moda nu este interesată de feminizarea bărbaților sau de a emascula femeile, ci mai degrabă încearcă să estompeze divizarea masculină/feminină și elimină aceste etichete. Așa cum îmbrăcămintea este un important punct de reprezentare a identității, designera a creat un compleu vestimentar care redă fluiditatea de gen într-un chip masculin.

„Chiar dacă au parametrii diferiți, relația dintre gen și modă este un punct important. Înseamnă că dacă
societatea se schimbă, normele se schimbă și dacă normele se schimbă, se schimbă moda sau invers. Tocmai din acest motiv am ales să creez un costum barbătesc din trei piese, dar nu cele pe care ne-am
obișnuit să le vedem, ci o combinație între sacou, pantalon și fustă”, a povestit tânăra.

Urmând tendințele cromatice și constructive ale anului 2020, am îmbinat formele stricte ale sacoului clasic bărbătesc cu elementele delicate și feminine, în schimb, cromatic, am abordat elementele invers, formele stricte în print floral contrastant și culori vii, iar elementele feminine în negru, acestea (volanele și fusta) fiind și detașabile.

Crinul – prezent în costum, este la fel o floare androgină, un simbol heraldic, floarea oamenilor cu statut, a nobililor și suveranilor; simbol al încrederii și al iubirii necondiționate. De asemenea, costumul cuprinde tente istorice, renascentiste, dar și croi modern, care oferă comoditate și libertate în mișcare.

Articole similare

Back to top button
Close