fbpx

foto | Năstase și Batrîncea au votat pentru revenirea Rusiei în APCE. Popșoi: Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa îi susțin

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Rusia a fost lipsită de dreptul la vot în APCE ca reacţie la anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, votul de luni noapte este prima instanţă în care se ridică o sancţiune impusă Rusiei în legătură cu Crimeea şi implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare, ACUM-PSRM (Andrei Năstase și Vlad Batrîncea) au votat pentru ca Rusia să se întoarcă în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Mihai Popșoi, din partea Blocului ACUM, a votat împotrivă, menționând că a fost rugat de partenerii de la Kiev sa îi susțină în cadrul acestui Exercițiu de vot. Cât despre votul lui Năstase sau al lui Batrîncea, Popșoi a spus că nu este în măsură să comenteze.

După votul de ieri Rusiei i-a fost permis să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de astăzi. Astfel, acest lucru va permite oficialilor ruși să participe miercuri la alegerea secretarului general al organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului.

De la suspendarea dreptului de vot, Rusia boicotează lucrările APCE, iar din 2017 a încetat să plătească şi cotizaţiile, ameninţând că va părăsi Consiliul Europei.

Articole asemănătoare

Back to top button