fbpx

foto | Moldova, iluminată de soare. Chișinău se aliază unei inițiative mondiale pentru utilizarea energiei regenerabile

Primarii din opt țări, inclusiv Moldova, au semnat o declarație internațională a edililor care promovează valorificarea energiei solare în mediul urban. Documentul a fost adoptat în cadrul Solar Cities, un forum internațional care a avut loc la Lisabona în perioada 18-19 martie.

Deși Republica Moldova este o țară cu potențial înalt de utilizare a energiei solare, a cunoscut până acum o dezvoltare limitată a sistemelor fotovoltaice. În ultimii cinci ani, au fost implementate aproximativ 50 de proiecte mici, în mare parte instalații solare pe acoperiș, majoritatea în Chișinău, cu o capacitate cumulată de aproape 4MW.

Evenimentul face parte dintr-o inițiativă care are ca scop interconectarea autorităților locale, activiștilor civici, a sectorului privat și cetățenilor în jurul producerii și finanțării energiei curate, pentru a aborda tehnologiile emergente, precum blockchain pentru energia solară.

„Aproximativ 74% din resursele energetice utilizate în Moldova sunt importate. În asemenea condiții, problemele precum dependența de surse externe, securitatea energetică și costurile resurselor energetice sunt în topul priorităților dezvoltării durabile a țării și a municipiului Chișinău”, a spus Ruslan Codreanu, primarul interimar al municipiului Chișinău, unul dintre participanții la evenimentul Solar Cities.

La eveniment au participat primari de orașe, activiști civici și reprezentanți ai platformelor de finanțare participativă a energiei din Republica Moldova, Serbia, Georgia, Tadjikistan, Croația, Somalia, Liban și Portugalia.

Inițiativa este gestionată de PNUD Moldova, în parteneriat cu Citizenergy, platformă europeană de agregare a oportunităților de finanțare participativă a energiei durabile și Energy Cities, cea mai mare asociație europeană a autorităților locale pentru tranziția energetică. Proiectul este cofinanțat de Fondul Global pentru Inovații al PNUD.

Articole asemănătoare

Back to top button