fbpx

foto | „Lucrarea mea preferată este aceea pe care n-am realizat-o încă”. Moldoveanca Antonina Manda, despre pictură și emoții

Antonina Manda e o tânără pictoriță din Moldova care a reușit prin talent, dedicație și multă muncă să se afirme în România. S-a născut la Chișinău, dar a copilărit și și-a făcut studiile gimnaziale în satul Purcari, Ștefan Vodă. La 16 ani a plecat la București pentru a-și îndeplini visurile și pentru a deveni cea care este acum – o mamă iubitoare, o soție împlinită și o artistă care tinde spre perfecțiune.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tânăra spune că pasiunea ei pentru desen a început la o vârstă foarte fargedă, iar primul său tablou a fost o „compoziție cu animale și personaje în natură”.

„Să desenez și să colorez mi-a spus mama că am început de pe la doi ani, când îi furam creioanele fratelui mai mare și mâzgâleam pe ce apucam. Am început să pictez când aveam șapte ani, la Școala de Arte „Maria Bieșu” din Ștefan Vodă, care are o filială în satul Purcari, unde mi-am petrecut copilăria și unde mi-am făcut studiile primare și gimnaziale, a spus Antonina pentru perfecte.md.

Pictura reprezintă pentru aceasta o modalitate de exprimare și de exteriorizare a emoțiilor și sentimentelor.

„Este un mod de a transpune pe pânză trăirile, sentimentele și emoțiile proprii, asociate cu caracterul personajului pe care îl reproduc, încercând astfel să redau cât mai analitic cele mai reprezentative trăsături ale sale, lucru pe care nici fotografia cea mai detaliată nu îl poate face, aparatul limitându-se doar la ce se imprimă pe senzor prin obiectiv. El nu are stare de spirit și nici emoții”.

Artista consideră că în perioadă actuală există o mulțime de personalități care te pot inspira. Dar, totuși, sursa primară de inspirație a pictoriței, de cele mai multe ori, o constituie fiica sa – Katiușa.

„La ora actuală avem o abundență atât de mare de chipuri și imagini, încât alegerea modelului de reprezentat rămâne o simplă chestiune de feeling, de multe ori dificilă de făcut. Totuși, cel mai mult mă inspiră fetița mea, Katiusa, cu care am făcut și un proiect personal, pe care l-am intitulat cu numele ei. Proiectul include 15 tablouri, care au fost expuse anul trecut la o galerie de artă din București”, menționează pictorița.

Tânăra susține faptul că ochii sunt un element esențial în reprezentarea adevăratelor emoții și trăiri ale unei persoane.

„Se știe că ochii sunt oglinda sufletului. Atunci când privești la cineva, vezi în ochii aceluia ceea ce are pe suflet. Dacă este trist, ochii sunt întunecați și parcă stau să plângă. Dacă e fericit, ochii sclipesc și radiază de bucurie. Chiar și cercetătorii au descoperit că trăsăturile diferite ale irisului tind să dezvolte direcții diferite de personalitate, așa cum sublinia Matt Larson, specialist în științe comportamentale și conducatorul studiului desfășurat la Orebro”.

Deși are o colecție de lucrări realizate, nu are una preferată.

„Nu aș putea spune, pentru că de fiecare lucrare pe care o realizez, mă folosesc ca de o treaptă în urcuș, dacă ar lipsi acea treaptă, nu aș putea evolua constant. Artistul nu e muțumit niciodată de nivelul la care a ajuns la un moment dat. Lucrarea mea preferată este aceea pe care n-am realizat-o încă, dar la care visez și care mă motivează în permanență”adaugă Antonina. 

Întrebată fiind dacă pregătește vreo expoziție în Republica Moldova, tânăra a declarat că „deși sunt născută în Chișinău, cred că mi-ar plăcea pe viitor să expun câteva lucrări la renumita vinărie Purcari, din satul în care am învățat și mi-am petrecut copilăria, pentru că rudele și prietenii mei să le poată vedea mai ușor”.

Tânăra spune că au existat mau multe persoane în viața ei care au marcat-o și motivat-o să ajungă la succesele de acum. Printre ei este fostul ei profesor de pictură, Anton Slobozean, din Purcari, alături de care a studiat 9 ani, până la plecarea în București, profesorul univ. dr. Petru Lucaci, care este și Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, și, fără îndoială, soțul Antoninei.

„Mi-a stat permanent alături încă din anii liceului, împreună cu care avem și un copil minunat, care mă motivează și mă inspiră continuu”, adaugă tânăra. 

Antonina, recomandă tinerilor să facă ce le place, chiar dacă poate că pare a fi o activitate fără perspectivă.

„Oricât de mult vei realiza prin alte activitați, mai „practice” și mai „sigure”, la un moment dat, tot vei regreta că nu ai făcut ce ai fi putut și ce ți-ai fi dorit, că nu ai înmulțit talentul pe care ți l-a dat Dumnezeu”, a conchis tânăra. 

Foto: Antonina Manda via Facebook

Autoare: Alina Cazacu, stagiară

Articole asemănătoare

Back to top button